“Grondwet oud, maar springlevend”



Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn sprak maandag 15 januari tijdens de traditionele Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Bruijn sprak onder andere over de verkiezingen van het afgelopen jaar en de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni van dit jaar. Ook ging hij in op de Grondwet, die al ruim twee eeuwen de basis voor de Nederlandse rechtsstaat vormt.

Vorig jaar werd gevierd dat de grondwetsherziening 175 jaar oud was. Niet alleen zijn er na 1848 nog andere grondige herzieningen geweest, ook wordt de Grondwet bijna jaarlijks nog wel gewijzigd. Een jaar geleden bijvoorbeeld, toen aan artikel 1 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' zijn toegevoegd als gronden voor non-discriminatie.

"Oud, maar springlevend," aldus Bruijn. Hij vervolgde: "Discussies over de Grondwet waarop de inrichting van onze samenleving is gebaseerd, zijn tot op de dag van vandaag actueel. De rechtsstaat en de parlementaire democratie hebben hun waarde bewezen, maar ook zij dienen te worden onderhouden en versterkt om toekomstbestendig te zijn. Net zoals de dijken die ons tegen het water beschermen."

Volgens oud-Eerste Kamerlid Willem Witteveen die in 2014 bij de ramp met de MH17 omkwam, is de rechtsstaat geen rustig bezit, geen huis waarin we onbezorgd kunnen gaan slapen. Hij pleitte voor het beschermen van de democratische rechtsstaat waarin burgers kritiek kunnen leveren op de overheid en erop kunnen vertrouwen dat zij fatsoenlijk worden behandeld.

Bruijn: "Een aansporing die nog altijd onze opvolging verdient. Zowel door het parlement, als door het huidige demissionaire kabinet en de formerende partijen."

Het is dit jaar tien jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Bruijn stond stil bij de verslagenheid en het verdriet die de Nederlandse samenleving toen raakten. Inmiddels is Oekraïne al bijna twee jaar in oorlog met Rusland. En ook elders in de wereld kosten conflicten dagelijks aan veel mensen het leven.

De Eerste Kamervoorzitter: "Vrede is niet vanzelfsprekend of vrijblijvend. Vrede is een gedeelde verantwoordelijkheid waaraan alle partijen moeten blijven werken. Vrede lijkt echter ver weg te zijn in Oekraïne, maar ook in Israël en Gaza, en elders in de wereld. Toch spreek ik de wens uit dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen om samen tot een oplossing te komen."

Hij besloot zijn toespraak met een toost: "Op verantwoordelijkheid, verbinding en vrede."


Deel dit item: