Senaat staat stil bij oorlog in Oekraïne en dood Navalny



Zaterdag 24 februari was het precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Aan het begin van de dinsdagvergadering heeft de Eerste Kamer stilgestaan bij de inval. Volgens Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn is het van groot belang dat de senaat stil blijft staan bij de oorlog, zodat de aandacht en de inzet voor de situatie in Oekraïne niet verslapt. Ook ging hij in op de dood van Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die 16 februari in gevangenschap is overleden.

Volgens Bruijn kwam de inval door het regime van Vladimir Poetin voor velen toch nog onverwacht ondanks alles wat aan de inval voorafging, zoals de bezetting van de Krim en het neerhalen van MH17, beide dit jaar tien jaar geleden, én het vergiftigen en gevangen zetten van oppositieleiders. Hij noemde de dood van Navalny "een gruwelijke wake-up call . De meedogenloze wijze waarop de regering van Rusland met tegenstanders omgaat, of het nu oppositieleiders of buurlanden betreft, is ongekend."

"Hoe moeilijk het ook is, het blijft van belang om te blijven hopen op een spoedig einde aan al dit geweld. Hoop dat Oekraïne weer een vrij land zal zijn en hoop dat Rusland andere, werkelijk democratisch gekozen leiders krijgt," besloot Bruijn.



Deel dit item: