Oud-senator De Beer (VVD) herdacht



De Eerste Kamer heeft dinsdag 23 april oud-senator Pol de Beer herdacht. Hij was ruim acht jaar lid van de Eerste Kamer voor de VVD: van 10 januari tot 13 juni 1995 en van 5 september 1995 tot 10 juni 2003.

De Beer was bouwkundig ingenieur en werkte achtereenvolgens bij een architectenbureau, als organisatieadviseur van Stichting Ratiobouw, als bedrijfsleider bij de Nederlandse Bouw Compagnie en als adjunct-hoofd van het planbureau van de medische faculteit van de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam, de latere Erasmus Universiteit.

Pol de Beer stond in 1969 bekend als de eerste katholieke VVD'er in de Tweede Kamer, waarvan hij in 1969 lid werd. Hij wilde ook anderen deelgenoot maken van de verenigbaarheid van de beginselen van het katholicisme en het liberalisme en schreef begin jaren zestig het pamflet 'Wat iedere katholiek moet weten over de VVD'. Eerste Ondervoorzitter Mei Li Vos zei tijdens de herdenking daarover: "Dat hij de noodzaak voelde dit te schrijven, geeft maar weer eens aan hoe verzuild de Nederlandse samenleving én politiek in die tijd was."

Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer liet de politiek hem niet los. Van 1994 tot 1998 was hij lid van de gemeenteraad in Vlaardingen. In 1995 werd hij eerst voor een half jaar lid van de Eerste Kamer en drie maanden later werd hij opnieuw geïnstalleerd en net als in de Tweede Kamer voerde hij het woord over volkshuisvesting. De Telegraaf noemde hem 'een wandelende encyclopedie op het gebied van subsidieregels'.

Bijna dertig jaar was Pol de Beer lid van het Nederlandse parlement. Ook had hij zitting in de raadgevende vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie, en van de raadgevende interparlementaire Beneluxraad.

Met de woorden "Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse en internationale parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden," besloot Vos de herdenking.



Deel dit item: