Rondje Rechtsstaat Eerste Kamer goed bezochtDe Eerste Kamer was op zaterdag 8 juni 2024 geopend voor publiek in het kader van het Rondje Rechtsstaat. Het Rondje Rechtsstaat vond plaats tijdens de Week van de Rechtsstaat. Ruim achthonderd geïnteresseerden bezochten het gebouw van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat in Den Haag.


Route Rondje Rechtsstaat

Op weg naar de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer kregen de bezoekers informatie over de geschiedenis van Nederland en het ontstaan van de Eerste Kamer in het trappenhuis en een film over de Eerste Kamer in een van de Commissiekamers van de Eerste Kamer. Onderweg vertelden medewerkers het verhaal van de Eerste Kamer, de rol van de Eerste Kamer binnen onze rechtsstaat en over de kunstwerken van Kasper Bosmans aan de gevel en van Navid Nuur in de plenaire zaal.


Interparlementair Koninkrijksoverleg

De bezoekers konden vanaf de tribune van de plenaire zaal het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) bijwonen. Het IPKO is het halfjaarlijks overleg tussen de Staten van de vier landen van het Koninkrijk, Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten. Het overleg tussen de vier delegaties is op vrijdag 7 juni begonnen en duurt tot en met maandag 10 juni.


Over het Rondje Rechtsstaat

Het Rondje Rechtsstaat vond plaats in de Week van de Rechtsstaat die op 4 juni begon. Het was de tweede keer dat acht instituties de Week van de Rechtsstaat organiseerden. Naast de Eerste Kamer deden ook de Tweede Kamer, de Raad voor de rechtspraak, het Kabinet van de Koning, de Hoge Raad, de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen mee.


Deel dit item: