Oud-senator Van den Berg (SGP) herdachtDe Eerste Kamer herdacht dinsdag 9 juli oud-senator Gert van den Berg. Hij was voor de SGP zestien jaar lid van de Eerste Kamer, van 13 juni 1995 tot 7 juni 2011.

Gert van den Berg werd opgeleid tot bakker en later tot apotheker. Hij werkte als drogist en als hoofd inkoop van het farmacologisch laboratorium van de Universiteit van Amsterdam. In 1966 werd hij namens de SGP met voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad van Veenendaal en in 1970 werd hij wethouder in de gemeente. Hij vervolgde zijn loopbaan in het openbaar bestuur als burgemeester van Sint Philipsland en burgemeester van Genemuiden. Ook was Van den Berg lid van Provinciale Staten van Zeeland en Provinciale Staten van Utrecht.

"Als burgemeester leerde hij coalities van zeer uiteenlopende politieke geledingen bij elkaar te houden, wat hem ook van pas kwam in de Eerste Kamer. Toen hij in 1995 lid werd van de senaat, vormde hij met senator Gerrit Holdijk een stabiele fractie. Samen vertolkten Gert en Gerrit zestien jaar lang het SGP-geluid in de Eerste Kamer," zei Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens de herdenking.

Naast zijn loopbaan in het openbaar bestuur, was Gert van den Berg geruime tijd actief in het behartigen van belangen van patiënten. Dat deed hij onder andere als directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging. Bovendien zette hij zich als bestuurslid in voor uiteenlopende organisaties, stichtingen en verenigingen op het gebied van zorg en onderwijs, zoals de schoolartsendienst in Zeeland, de programmacommissie palliatieve zorg van ZonMw en de MDGO-opleiding in Zwolle.

Bruijn: "Gert van den Berg was een beminnelijk en bescheiden mens, met een grote plichtsbetrachting. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."Deel dit item: