Kamervoorzitters aanwezig bij Nationale Dodenherdenking



Op 4 mei zijn tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam alle burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies in Nederland en de rest van de wereld. De koning en koningin legden een krans namens de hele Nederlandse bevolking. Kinderen en kleinkinderen van overlevenden legden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Namens de Staten-Generaal woonden Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de plechtigheid bij. Zij legden samen een krans.

De traditionele 4 mei-lezing in de nieuwe Kerk voorafgaand aan de herdenking was dit jaar van oud-presentator Philip Freriks. De 14-jarige scholier Marijn van der Wilk uit Lochem hield een toespraak op de Dam. Klokslag 20.00 uur was het twee minuten stil uit respect voor de oorlogsslachtoffers. Premier Dick Schoof hield hierna een toespraak waarin hij zei: 'In een wereld vol oorlog verliezen mensen elkaar uit het oog. Verliezen we mededogen, ook in Nederland. En op de donkerste momenten horen we de echo uit het verleden.' Die echo klinkt op 4 mei en tijdens de twee minuten stilte 'extra luid', zo benadrukte hij: 'Als wij denken aan alle mensen die werden vermoord om wie zij waren. Die omkwamen door honger of uitputting. Of die vochten voor vrede en vrijheid. Onze vrede en vrijheid. Het is die echo die u en mij hier vandaag naar de Dam bracht. Of thuis, voor de tv.'


Erelijst van Gevallenen

Eerder op de dag werden in de Statenpassage van de Tweede Kamer Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht met het traditioneel omslaan van een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen. Naast Kamervoorzitters Bosma en Bruijn, minister-president Schoof en staatssecretaris Karremans waren hier ook leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag aanwezig. Zij droegen gedichten voor en legden een krans. De Erelijst bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Sinds 1960 wordt elke dag een bladzijde van de Erelijst omgeslagen. De Erelijst is in latere jaren in samenwerking met het NIOD aangevuld en in 2010 volledig gedigitaliseerd. Bij de herdenking zijn familieleden aanwezig van personen die in de Erelijst staan vermeld.


Deel dit item: