Senator Van de Sanden (VVD) bij Parlementaire Assemblee van de Mediterrane Unie



Op donderdag 26 en vrijdag 27 juni 2025 werd de achttiende plenaire zitting van de Parlementaire Assemblee van de Mediterrane Unie gehouden in Málaga, Spanje. Eerste Kamerlid Cees van de Sanden (VVD) nam deel aan de bijeenkomst waarmee Spanje het eenjarige voorzitterschap van deze assemblee afrondde. Migratie was het hoofdthema van de bijeenkomst. Daarnaast was er aandacht voor de positie van jongeren, vooral zij die jonger zijn dan 24 jaar en vrouw.

Bij de opening van de conferentie markeerde Francine Armengol, voorzitter van het Spaanse Congres van Afgevaardigden, de dertigste verjaardag van de multilaterale samenwerking rond de Middellandse Zee. Armengol benadrukte dat de noodzaak voor een nieuw pact voor het Middellandse Zeegebied groter is dan ooit. Zo’n pact moet leiden tot een gezamenlijke en duurzame aanpak van grensoverschrijdende vraagstukken. De voorzitter verwees naar de crisis in de Gazastrook, die volgens haar het belang van gezamenlijke actie onderstreept.


Migratie

Over migratie merkte Armengol op dat bestaande migratiestromen niet op zichzelf staan, maar het gevolg zijn van structurele uitdagingen zoals armoede, gebrekkige basisvoorzieningen, conflicten en klimaatverandering. Javier Maroto, ondervoorzitter van de Spaanse Senaat, lichtte in zijn bijdrage de Spaanse benadering van reguliere migratie toe. Die is gericht op een veilige en gereguleerde instroom in dienst van de arbeidsmarkt. Verder spraken de voorzitters en ondervoorzitters van het Marokkaanse, Egyptische en Europees Parlement de leden toe waarbij veel aandacht uitging naar de situatie in het Midden-Oosten.


Digitale weerbaarheid

In zijn inbreng onderstreepte senator Cees van de Sanden het belang om het hoofd te bieden aan de stroom nepnieuws omdat dat het vertrouwen ondermijnt. Hij doelde specifiek op de onbetrouwbare informatie over migratie en klimaatverandering die nu in omloop is. Artificiële intelligentie inzetten kan mensen weerbaarder maken, zei hij: ‘Laten we onze burgers uitrusten met digitale vaardigheden om onwaarheden aan te vechten en robuuste AI-normen te smeden die zijn geworteld in transparantie en inclusie, en ons inzetten voor een veerkrachtige, inclusieve en verenigde toekomst.’


Jongeren

Tijdens de conferentie werd ingezoomd op de situatie van jongeren onder de 24 jaar. Veel van hen zijn uitgesloten van economische groei, onderwijs en kansen. Hun potentieel – vooral dat van jonge vrouwen – is cruciaal voor de ontwikkeling van de regio. Meerdere sprekers benadrukten de noodzaak om te investeren in menselijk talent en het creëren van kansen in de eigen regio. Hiermee zouden de oorzaken van migratie bij de bron kunnen worden aangepakt. Veel mensen ontvluchten hun thuisland namelijk niet uit vrije wil, maar omdat zij geen toegang hebben tot basisvoorzieningen of veiligheid, aldus diverse sprekers. Vier jongerenvertegenwoordigers afkomstig uit Italië, Griekenland, Tunesië en Syrië spraken aan het einde van de bijeenkomst over onderwijs, ontwikkeling, samenwerking, respect en tolerantie. De jongeren zijn aangesteld door de Anna Lindh Foundation, een stichting die zich sinds 2005 bezighoudt met de interculturele dialoog tussen samenlevingen aan beide zijden van de Middellandse Zee. De stichting werkt nauw samen met de assemblee.


Over de assemblee

De Parlementaire Assemblee van de Unie voor de Mediterrane Regio is een overleg van 280 parlementariërs uit de Europese Unie en de 17 Mediterrane partnerlanden van de EU in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De assemblee is de parlementaire component van de Unie voor de Mediterrane Regio, die tot doel heeft de samenwerking tussen de Europese Unie en haar 17 partnerlanden in het Middellandse Zeegebied op verschillende terreinen te verbeteren. Na Spanje zal Egypte volgend jaar voorzitter van de Unie worden.