Dinsdag 8 juli 2025 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Goedkeuring Verdrag met de staat Israël inzake de status van hun strijdkrachten controversieel verklaard. Het zogenoemde SOFA-verdrag was op de lijst geplaatst door de fracties van GroenLinks-PvdA, VVD, SP en PvdD. Voor de controversieelverklaring stemden de fracties van GroenLinks-PvdA, D66, Volt, CDA, SP, PvdD, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en OPNL. Tegen stemden de fracties van SGP, PVV, FVD, 50PLUS en Fractie-Kemperman.
Lijst
In totaal zijn er sinds het kabinet-Schoof op 3 juni 2025 demissionair werd, tien wetsvoorstellen door de Eerste Kamer op de lijst geplaatst van controversiële onderwerpen. Dit is een gebruikelijke procedure na het demissionair worden van een kabinet. Fracties kunnen voorstellen doen voor wetsvoorstellen die zij controversieel verklaard willen hebben. Voor het controversieel verklaren is een meerderheid van stemmen nodig. De fractievoorzitters stelden de procedure op 10 juni vast en spraken toen af om tijdens de plenaire vergadering op dinsdag 8 juli 2025 hierover te beslissen.
Procedure
Wanneer een kabinet demissionair is geworden bepaalt de Eerste Kamer, op voorstel van een of meer leden, welke wetsvoorstellen en onderwerpen als controversieel moeten worden aangemerkt. Controversieel verklaard worden die wetsvoorstellen en onderwerpen waarvan redelijkerwijze verwacht mag worden dat behandeling met een ander kabinet tot een andere uitkomst zal leiden. Het gaat daarbij om een politieke afweging waarbij, per geval, ook een aanmerkelijke minderheid van de leden van de Kamer recht van spreken heeft. Zodra de demissionaire status van het kabinet is vervallen, vervalt ook de controversiële status van de wetsvoorstellen en onderwerpen.