De Eerste Kamer is met zomerreces. Dinsdag 8 juli was de laatste vergaderdag. De Kamer hervat de vergaderingen weer op dinsdag 9 september. Een week later start het nieuwe parlementaire jaar met Prinsjesdag.
Aan het einde van de vergadering sloot de Kamervoorzitter plenair af met een gedicht van Willem Hussem: 'Het is tijd om even iets gas terug te nemen en wellicht ook wat bezinning en verwondering op te zoeken. Poëzie helpt daarbij. U citeert immers niet voor niets met enige regelmaat zelf dichters tijdens onze debatten.'
Zet het blauw (Willem Hussem)
Zet het blauw
van de zee
tegen het
blauw van de
hemel veeg
er het wit
van een zeil
in en de
wind steekt op
In de aansluitende zomerreceptie voor Kamerleden, medewerkers en externe genodigden blikte de Voorzitter in zijn toespraak terug op een jaar eerder. ‘Als ik kijk naar de debatten en de stemmingen van het afgelopen jaar, dan zitten er wel een paar momenten tussen die mogelijk anders waren geweest als er een missionair kabinet was geweest en er geen sprake was van campagneretoriek.’ Het waren zijn eigen woorden van vorig jaar bij dezelfde gelegenheid.
De meest in het oog springende debatten van het afgelopen parlementaire jaar waren volgens Bruijn de begrotingsdebatten. Waar de Eerste Kamer de begrotingen normaal afdoet voor het kerstreces, duurde het dit jaar tot eind april voor alle begrotingen waren afgehandeld. ‘Er hing verwerping van de onderwijsbegroting in de lucht, een situatie die staatsrechtelijk ongekend was.’
De Tweede Kamer vroeg advies aan de Algemene Rekenkamer en de Eerste Kamer aan de Raad van State over de gevolgen van een eventuele begrotingsloze periode. ‘We kennen in de Nederlandse geschiedenis al het stadhouderloze tijdperk, een begrotingsloos tijdperk is ons – voorlopig – bespaard gebleven. Want de onderwijsbegroting werd na uitvoerig debat toch aangenomen,’ eindigde Bruijn.