E250003 - Voorstel voor een Richtlijn tot wijziging van de beschermingsstatus van de wolf
Met dit voorstel voor een Richtlijn tot wijziging van de Habitatrichtlijn beoogt de Europese Commissie de beschermingsstatus van wolf te verlagen van 'streng beschermd' naar 'beschermd'.
Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in commissie Eerste Kamer.
nationaal
Op 24 april 2025 is een brief met vragen (EK, AJ) verstuurd aan de Europese Commissie in het kader van de politieke dialoog.
Europees
Op 16 april 2025 stemde COREPER in met een mandaat voor onderhandelingen met het Europees Parlement en een vaststelling van de definitieve compromistekst om tot een voorlopig akkoord te komen.
volledige titel
Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 92/43/EEG van de Raad wat betreft de beschermingsstatus van de wolf (Canis lupus)
document Europese Commissie
COM(2025)106, d.d. 7 maart 2025
rechtsgrondslag
artikel 192, lid 1, VWEU
commissie Eerste Kamer
beleidsterreinen
Op 24 april 2025 is een brief met vragen (EK, AJ) verstuurd aan de Europese Commissie in het kader van de politieke dialoog.
Op 22 april 2025 is de brief met vragen verzonden aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Op 15 april 2025 leverden de fracties van de BBB (Kemperman), door de fracties van GroenLinks-PvdA (Kluit) en PvdD (Visseren-Hamakers) gezamenlijk en door de fractie van de ChristenUnie (Holterhues) inbreng voor schriftelijk overleg en voor politiek dialoog met de Europese Commissie.
Op 1 april 2025 besloot de commissie het voorstel in behandeling te nemen en op 15 april inbreng te leveren in het kader van de politieke dialoog.
-
brief aan de staatssecretaris van LVVN inzake het voorstel voor een Richtlijn tot wijziging van de beschermingsstatus van de wolf 33.576, nog niet als Kamerstuk gepubliceerd
22 april 2025 -
-
Op 11 april 2025 stuurde de regering de kabinetsappreciatie (33.576, AI) aan de Kamer. De regering verwelkomt het voorstel, dat in lijn is met de Landelijke Aanpak Wolven (LAW) dat de regering samen met de provincies heeft opgesteld. Het kabinet schrijft daarom dat het zich actief in zal zetten in de onderhandelingen over dit voorstel om snel tot een akkoord te komen.
In de kabinetsappreciatie geeft het kabinet aan dat het voorstel de ruimte biedt om verdere maatregelen te treffen en zal helpen om incidenten met lokale wolvenpopulaties te beperken.
Het kabinet staat positief tegenover de door de Europese Commissie gebruikte grondslag en is tevens van mening dat het voorstel proportioneel is en strookt met het subsidiariteitsbeginsel.
-
brief van de minister van BZ inzake BNC-fiche betreffende het voorstel voor een Richtlijn tot wijziging van de beschermingsstatus van de wolf 33.576, EK, AI
11 april 2025 Bevat bijlage
Op 7 maart 2025 publiceerde de Europese Commissie het voorstel tot wijziging van Richtlijn 92/43/EEG van de Raad inzake de instandhouding van de natuurlijke
habitats en de wilde flora en fauna (de Habitatrichtlijn) om de beschermingsstatus van wolf te verlagen van 'streng beschermd' naar 'beschermd'.
Het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa (Verdrag van Bern) regelt, net als de Habitatrichtlijn de beschermingsstatus van dier- en plantsoorten in het grondgebied van de betrokken partijen. Met dit voorstel wordt de beschermingsstatus van de wolf in lijn gebracht met de gewijzigde beschermingsstatus conform het Verdrag van Bern, dat op 7 maart 2025 in werking is getreden.
Het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf geeft lidstaten meer mogelijkheden bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties.
-
Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 92/43/EEG van de Raad wat betreft de beschermingsstatus van de wolf (Canis lupus) voorstel Europese Commissie - COM(2025)106
7 maart 2025
Op 16 april 2025 stemde Coreper in met een mandaat voor onderhandelingen met het Europees Parlement en een vaststelling van de definitieve compromistekst om tot een voorlopig akkoord te komen.
De Groep milieu van de Raad behandelt het voorstel.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
De commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement behandelt het voorstel.
In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.