Plenair Duthler bij stemming moties Staat van de rechtsstaat



Verslag van de vergadering van 18 maart 2014 (2013/2014 nr. 23)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.42 uur


Mevrouw Duthler i (VVD):

Voorzitter. Mijn fractie dankt de regering en deze Kamer voor het mooie debat van vorige week. Ook wij zullen een deel van de moties steunen, maar een deel ook niet. Ik licht dat toe. Ik begin met de motie-Engels met letter J. Mijn fractie begrijpt de strekking van deze motie. Echter de opvattingen en noties die aan deze motie ten grondslag liggen, waaronder die van de voorstellen inzake constitutionele toetsing, worden door mijn fractie niet allemaal gedeeld. Mijn fractie zal deze motie dan ook niet steunen.

Ik kom bij de motie-Ruers met letter K en de motie-Strik met letter N. Ik begin met de motie-Ruers. Mijn fractie maakt zich net als vele andere fracties in deze Kamer zorgen over de toegang tot de rechter. Dat is niet primair vanwege de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand, maar vooral vanwege de verhoging van de griffierechten. De toegang tot de rechter wordt door deze voorstellen voor de middenklasse onbetaalbaar. Mijn fractie stemt tegen de motie-Ruers (letter K) en voor de motie-Strik (letter N).

De motie-Witteveen met letter L lijkt een sympathieke motie. Mijn fractie acht het op dit moment te vroeg om de conclusie van de motie te onderschrijven. Mijn fractie zal daarom deze motie niet steunen.

Ik kom tot slot op de motie-Strik met letter M. Nu de minister heeft toegezegd dat de goedkeuringsstukken voor het VN-gehandicaptenverdrag bij de Raad van State liggen, dat de regering zich thans beraadt over de gevolgen van de ratificatie van het VN-kinderrechtenverdrag, en de goedkeuringsstukken voor het individueel klachtenrecht voor burgers ter consultatie voorliggen, acht mijn fractie deze motie overbodig. Wij steunen deze motie daarom niet.

De andere moties, die door mij niet zijn besproken, zullen wij steunen.