Plenair Nicolaï bij stemming motie Initiatiefwetsvoorstellen-Snels/Sneller Wet open overheid



Verslag van de vergadering van 5 oktober 2021 (2021/2022 nr. 2)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.55 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Nicolaï i (PvdD):

Voorzitter, als u mij toestaat, kan ik meteen ook de stemverklaring voor de wetten en de andere motie afleggen. Dan is dat gebeurd.

De voorzitter:

Gaat uw gang.

De heer Nicolaï (PvdD):

Onze fractie vindt de motie van de heer Rombouts belangrijk genoeg. Het gaat natuurlijk niet om de regeltjes, maar vooral om de mensen die de regeltjes moeten toepassen. Ik denk dat we allemaal voor het werken aan een mentaliteitsverandering onder bestuurders moeten zijn, als dat leidt tot een meer open overheid.

Wat de motie van de heer Van der Linden betreft, zou onze fractie het toejuichen als wij die als Eerste Kamer met z'n allen steunen. Als je kijkt naar de Global Rights to Information Ranking, dan is het eigenlijk werkelijk gênant dat wij in Nederland gewoon twintig punten onder het Rusland van Poetin zitten. De motie wil een ophoging in die ranking. Dan komen we ongeveer bij Kroatië en India uit. Dat lijkt mij beter dan in de buurt te zitten van de openheid van Rusland.

Dan wat de wetten betreft. Het is een kleine verbetering. Het ontwerp is natuurlijk al een tijd geleden ingediend, dus we moeten verder. Maar ook een kleine verbetering steunen wij graag.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Nicolaï. Wenst een van de overige leden een stemverklaring af te leggen over de motie? Dat is niet het geval. We stemmen bij zitten en opstaan.