Plenair Talsma bij voortzetting behandeling Wet vaste huurcontracten



Verslag van de vergadering van 7 november 2023 (2023/2024 nr. 06)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 21.44 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Talsma i (ChristenUnie):

Dank u zeer, voorzitter, zeg ik dan maar weer op mijn beurt, mede namens de SP en de Partij voor de Dieren. Dank zeg ik ook aan de beide verdedigers. U bent die titel ook waard, want u hebt met verve dit wetsvoorstel verdedigd bij de beantwoording in deze Kamer. Ik dank u daar zeer voor. Ik zeg ook dank aan de minister, niet alleen voor het feit dat hij zichzelf drastisch heeft weten in te perken — daar heb ik het grootste respect voor — maar vooral ook vanwege de ruiterlijke wijze, zoals collega Van Meenen het noemde, waarop hij geschetst heeft hoe het kabinet als adviseur van neutraal naar positief is gegaan. Dat verdient oprecht waardering. Die spreek ik namens al die fracties dus graag van harte uit.

Voorzitter. Het effect van de eerdere wet, zoals die gold tussen pakweg 2016 en de huidige dag, leverde onzekerheid op voor huurders. Daar hebben we het volop over gehad. Ik denk dat de heer Nijboer in zijn openingszinnen prachtig verwoordde waar dat toe leidde. Hij heeft dat mooi geformuleerd.

Als dit wetsvoorstel wordt aanvaard, blijft het vaste huurcontract weer het uitgangspunt. Dat blijft dan weer de norm. Of eigenlijk zou je moeten zeggen: dat wordt dan weer de norm. Ooit was het zo bedoeld. De bedoeling was er misschien altijd wel, maar die is een beetje uit beeld geraakt. De fracties namens welke ik mag spreken, steunen dat voornemen enorm.

Ik ben blij dat Parentshouse daadwerkelijk genoemd wordt. Ik geef graag collega Meijer de eer dat het zijn tekst is die onmiddellijk verwerkt is in de AMvB, maar ik ben blij dat het er zo mooi in komt te staan. Ik hoop dat ook andere initiatieven — ik noemde bijvoorbeeld Kamers met Aandacht, Kamers met Kansen en soortgelijke echt belangwekkende initiatieven — de kans krijgen om door te gaan.

Ik zeg de minister dank voor de toezegging om contact te leggen met de Wadden. Ik denk dat ze dat contact zeer zullen waarderen, want er zijn inderdaad heel concrete zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat ze die bij de minister voor het voetlicht weten te brengen. Dank dat de minister toezegt om dat contact op te pakken.

Eén ding zit de fracties van de SP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie toch nog wel dwars. Het zal de heer Nijboer niet verbazen, maar het gaat over dat — ik zal niet zeggen "vermaledijde" maar toch wel "enigszins ingewikkelde" — artikel 7:274 en dan dat vreselijke onderdeel over de proefsamenwoning. Ik proef de worsteling als ik de heer Nijboer hoor zeggen: wat mij betreft mag drie maanden ook wel een maandje meer of minder zijn. Maar dat staat straks niet in de wet. Ik proef de worsteling als ik de heer Nijboer hoor zeggen: trouwen, partnerschap; het mag misschien ook wel een samenlevingscontract zijn. Maar dat staat straks niet in de wet. En wat er in de wet staat, dat is uiteindelijk natuurlijk wel waar het over gaat.

Ik kwam verderop in de wet, of eigenlijk in een artikel eerder, een prachtig voorbeeld tegen waarbij het ging over het verhuren aan een groot gezin. Daar staat dan bij: acht personen of meer. Ja, dan zegt de wet "acht personen of meer". Dus ben je met z'n zevenen, dan val je er niet onder. Dat geldt hier ook. Drie maanden is drie maanden, en geen dag meer of minder. Daar zit voor onze fracties echt wel een probleem, niet zozeer om de wet wel of niet te kunnen steunen, maar wel als het gaat om de uitwerking. Ik dring er bij de verdedigers op aan om daar toch nog even op te reflecteren. Deze wet is het gevolg van een evaluatie. Misschien is dit een prachtig punt om zo spoedig mogelijk te evalueren en te kijken of het in orde kan worden gemaakt.

Ideaal op elk detail? Nee dus. Maar de fracties namens welke ik mag spreken, vinden het wel een hele nadrukkelijke stap in de enige goede richting, die zal zorgen voor meer bescherming van huurders maar ook voor een zekere positie van verhuurders. Die discussie hebben we vandaag gevoerd. Ik denk dat er ook voor verhuurders echt voordelen aan dit wetsvoorstel zitten. De fractie van de ChristenUnie zal het wetsvoorstel van harte steunen. Ik vermoed zomaar dat dit voor de SP en de Partij voor de Dieren ook zal gelden.

Ik dank u zeer.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Talsma. Wenst een van de leden in de tweede termijn nog het woord? Dat is niet het geval. Meneer Nijboer, meneer Grinwis en meneer de minister, bent u in de gelegenheid om direct te reageren op de vragen van Kamer? Ik hoor dat er behoefte is aan vijf minuten schorsing. Dan schors ik tot 21.55 uur.