Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Prinsjesdag 2017
Programma voor de zitting van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal

12.45

De leden van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal verzamelen zich in de Ridderzaal

12.50

Bij het belsignaal gaan de leden van de Eerste en Tweede Kamer naar hun plaatsen.

12.55

De Voorzitter van de Verenigde Vergadering begeeft zich naar het Voorzitterspodium.

13.00

De Voorzitter opent de vergadering. Zij benoemt vervolgens de commissie van in- en uitgeleide, die het Staatshoofd in de Ridderzaal zal verwelkomen en begeleiden. Daarna doet de Voorziter enige mededelingen. Aansluitend hierop voegen de ministers, de staatssecretarissen en de leden van de Raad van State zich bij de Verenigde Vergadering.

Eveneens om 13.00 vertrekken Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin vanaf Paleis Noordeinde. Zij worden vergezeld door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden.

13.15

Z.M. de Koning en H.M. de Koningin arriveren bij de Ridderzaal. Zij worden ontvangen en naar hun plaatsen begeleid door leden van de commissie van in- en uitgeleide. Een plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer gaat het gezelschap voor.

Bij de binnenkomst van de Koning brengt het koperkwintet van het Residentie Orkest Il Discorso della Corona van de componist Jurriaan Andriessen ten gehore.

Z.M. de Koning geeft een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid.

Nadat Z.M. de Koning de troonrede heeft uitgesproken, begeeft hij zich samen met de leden van het Koninklijk Huis naar de Koninginnekamer. Zij worden voorgegaan door de commissie van in- en uitgeleide.

Bij vertrek van de Koning brengt het ensemble van het Residentie Orkest de Hymne voor de Staten-Generaal van de componist Johan de Meij ten gehore.

Z.M. de Koning en H.M. de Koningin en de leden van het Koninklijk Huis vertrekken naar Paleis Noordeinde.

De Voorzitter ontheft de commissie van in- en uitgeleide van haar taak en sluit vervolgens de vergadering.

Vanaf het moment waarop Z.M. de Koning Paleis Noordeinde heeft verlaten tot het moment waarop hij daar is teruggekeerd, worden saluutschoten vanaf het Malieveld afgevuurd.