Herdenking slachtoffers aanslagen in Brussel



Verslag van de vergadering van 29 maart 2016 (2015/2016 nr. 25)

Aanvang: 13.36 uur

Status: gecorrigeerd


Aan de orde is de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik verzoek de leden om te gaan staan.

Aan het begin van deze vergadering staan wij stil bij de afschuwelijke gebeurtenissen die zich vorige week hebben voltrokken in Brussel. Wij doen dat in aanwezigheid van de ambassadeur van België, de heer Chris Hoornaert. Excellentie, ik heet u van harte welkom.

22 maart werd een inktzwarte en loodzware dag voor ons buurland, België. De dagen erna, toen de volle omvang van de verschrikkelijke aanslagen doordrong, waren misschien nog wel zwaarder. Er zijn geen woorden voor om de verwoesting van levens en het verdriet te beschrijven. Deze aanslag stond niet op zichzelf. Afgelopen zondag werd ook Lahore zeer zwaar getroffen.

De wereld is de afgelopen jaren tientallen keren opgeschrikt door daden van terreur. Op sommige plaatsen kreeg men nauwelijks de kans om te herstellen, of men werd weer opnieuw getroffen. Het oogmerk van degenen die deze daden van terreur plegen, is om angst en verderf te zaaien. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat wij te midden van die angst en ondanks die angst het hoofd koel houden. Wij moeten ervoor waken dat angst de vrijheid, het respect en de verdraagzaamheid in onze samenleving vernietigt. De sleutel ligt niet in het optrekken van muren, maar in het bouwen van bruggen, in het zoeken naar verbinding. Alleen door samenwerking kunnen wij de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat verdedigen. Vandaag tonen wij respect voor allen die door deze daden van terreur zijn getroffen en ook voor al diegenen die zich maximaal inzetten om de orde, de rust en de veiligheid te herstellen en een volgende aanslag te voorkomen.

Ik verzoek u allen om een moment van stilte in acht te nemen.

(De aanwezigen nemen enkele ogenblikken stilte in acht.)

De vergadering wordt van 13.40 uur tot 13.44 uur geschorst.