Verslag van de vergadering van 12 september 2017 (2016/2017 nr. 36)

Aanvang: 13.36 uur

Status: gecorrigeerd


De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Van Kappen, Knip en Martens, wegens verblijf buitenslands in verband met het bijwonen van een bijeenkomst van de commissie Science and Technology van de NAVO Parlementaire Assemblee;

De Vries-Leggedoor, wegens persoonlijke omstandigheden;

Peter van Dijk, Köhler en Van Beek, wegens ziekte.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

In deze eerste vergadering van de Kamer na het zomerreces — de laatste van het parlementaire jaar 2016-2017 — staan wij erbij stil dat zich in de vakantieperiode andermaal afschuwelijke terroristische aanslagen hebben voorgedaan. Op 17 augustus reed op de Ramblas in het hart van Barcelona een bestelbus in op voetgangers. Daarbij vielen veertien doden en meer dan 100 gewonden. Ook in de badplaats Cambrils vond enkele dagen later een aanslag met dodelijke afloop plaats. "Las Ramblas" van Barcelona is bij uitstek een plaats waar mensen uit de hele wereld elkaar vrij en ontspannen ontmoeten. Het is diep tragisch dat deze plaats door grof geweld is getroffen. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, de gewonden en allen die door de aanslagen zijn geraakt. Zoals ik de voorzitter van de senaat van Spanje direct na de aanslagen in een brief heb laten weten: "In solidariteit staan wij naast het Spaanse volk en het parlement van Spanje tegen geweld en terrorisme".

Ook binnen ons Koninkrijk deed zich een ramp van enorme omvang voor, nu door ongeëvenaard natuurgeweld. De orkaan Irma trok een allesverwoestend spoor door de bovenwindse eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk: Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Inmiddels heeft de orkaan ook aan de Amerikaanse kust voor veel schade gezorgd. Vooral in het land Sint-Maarten zijn de ravage en de schade ongekend. Er wordt hard gewerkt om de eerste noden te lenigen, ook vanuit Nederland, onder andere door de inzet van Defensie. Onze Koning is onmiddellijk afgereisd om zich ter plaatse op de hoogte te stellen van de rampzalige situatie en de bewoners een hart onder de riem te steken. De wederopbouw zal enorme inspanningen vergen. Het Caribisch deel van het Koninkrijk verdient onze steun.