Vaststelling profielschets Voorzitter en bepalen verdere procedure verkiezing Voorzitter



Verslag van de vergadering van 20 juni 2023 (2022/2023 nr. 38)

Aanvang: 13.45 uur

Status: gecorrigeerd


Aan de orde is de vaststelling van de profielschets van de Voorzitter en het bepalen van de verdere procedure voor de verkiezing van de Voorzitter,

onder verwijzing naar:

- het voorstel voor een profielschets van de Voorzitter (CLVII, letter A).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Dan zijn aan de orde de profielschets van de Voorzitter en de procedure ten aanzien van de verkiezing van de Voorzitter, Profielschets van een Voorzitter in 2023, CLVII.

Zoals u weet, kiest de Kamer haar eigen Voorzitter en Ondervoorzitters. U heeft gelezen in de mededelingen van de Griffier dat de verkiezing van de Voorzitter zal plaatsvinden op 27 juni aanstaande. Vervolgens zal op 4 juli aanstaande de verkiezing van de Ondervoorzitters plaatsvinden.

Vandaag concentreren wij ons op het profiel en de procedure van verkiezing van de Voorzitter. De profielschets van de Voorzitter heeft u afgelopen week ontvangen.

De tekst zoals deze nu aan u wordt voorgelegd ter vaststelling is het resultaat van bespreking in het College van fractievoorzitters van 13 juni 2023. Daaraan heeft het profiel van 2019 ten grondslag gelegen, met dien verstande dat er twee aanpassingen zijn gedaan in het College van fractievoorzitters:

  • Aan de profielschets wordt toegevoegd dat een Voorzitter ervaring en/of affiniteit heeft met vraagstukken op het gebied van sociale veiligheid.
  • Uit de profielschets wordt geschrapt dat een Voorzitter een uitstekende beheersing moet hebben van de Nederlandse taal, aangezien dit een vanzelfsprekend punt betreft.

Wenst een van de leden over deze profielschets het woord? Ik heb begrepen dat de heer Dessing het woord wenst. Ik geef de heer Dessing daartoe dan ook graag het woord.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Dessing i (FVD):

Voorzitter, dank u wel. De fractie van Forum voor Democratie heeft de behoefte om een korte toelichting te geven op twee van de punten die genoemd worden in de profielschets. Het gaat allereerst om het punt dat genoemd wordt onder Kennis en vaardigheden. Daar staat "kennis van het Reglement van Orde en inzicht in de adequate toepassing ervan in de praktijk." Het laatste punt interpreteren wij zo dat het iemand moet zijn die het debat in de meest ruime zin van het woord wil faciliteren. Daar hecht onze fractie waarde aan, maar zo interpreteren wij dus ook dit punt.

Het andere punt wordt genoemd onder Persoonlijke kwaliteiten. Daar staat dat een Voorzitter "samenbindend en gezaghebbend" moet zijn. Dat laatste, "gezaghebbend", interpreteren wij ook als: iemand die tegen een stootje moet kunnen.

Dat is wat wij hierover wilden zeggen. Voorzitter, dank u wel.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Dank u wel, meneer Dessing. Wenst een van de andere leden nog het woord? Dat is niet het geval.

Kan de Kamer instemmen met de profielschets? Dat is het geval. Dan hebben wij de profielschets hiermee vastgesteld.

Dan gaan wij nu verder met de vaststelling van de verdere procedure van de verkiezing van de Voorzitter.

Ik stel aan de Kamer voor dat de kandidaatstelling na deze vergadering is geopend, en dat belangstellenden dat schriftelijk kenbaar kunnen maken door middel van een getekende brief of ondertekende e-mail aan de Griffier. De brief of e-mail dient uiterlijk op vrijdag 23 juni aanstaande om 12.00 uur door de Griffier te zijn ontvangen.

De Griffier zendt de ingekomen kandidaatstellingsbrieven in afschrift aan de leden van de Eerste Kamer en publiceert deze op de website van de Eerste Kamer.

In de plenaire vergadering van 27 juni 2023 krijgen de kandidaten, in alfabetische volgorde, maximaal vijf minuten de gelegenheid een toelichting te geven op hun kandidatuur. Aansluitend daarop kunnen leden van de Kamer vragen stellen aan de kandidaten, en zullen de kandidaten ook antwoorden. Tot slot volgt de stemming overeenkomstig artikel 89 tot en met 93 van het Reglement van Orde.

Wenst een van de leden over de procedure zoals voorgesteld nog het woord? Dat is niet het geval.

Kan de Kamer instemmen met de procedure? Dat is het geval.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De tijdelijke voorzitter:

Daarmee hebben wij alle onderwerpen voor het plenaire deel van deze eerste vergaderdag afgerond. De werkzaamheden gaan vanmiddag verder in commissieverband.