Stemming Wijziging begrotingen Financiën en Nationale Schuld 2023 samenhangende met de Voorjaarsnota



Verslag van de vergadering van 11 juli 2023 (2022/2023 nr. 42)

Aanvang: 22.45 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wijziging begrotingen Financiën en Nationale Schuld 2023 samenhangende met de Voorjaarsnota

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2023 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (36350-IX).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36350-IX, Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën en de begrotingsstaat van Nationale Schuld voor het jaar 2023. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De heer Baumgarten namens JA21.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Baumgarten i (JA21):

Dank u wel, meneer de voorzitter. De demissionaire regering zet in en door met een zogenaamde ambitieuze investeringsagenda met wat onze fractie betreft een onduidelijk rendement. Denk bijvoorbeeld aan het recente debat over de Klimaatwet. De staatsschuld die op termijn ontstaat, krijgt zo dadelijk Zuid-Europese proporties, met forse rentelasten tot gevolg. Geld dat wordt uitgegeven aan rente, kan niet worden uitgegeven aan andere zaken die voor Nederland belangrijk zijn. Dat is de reden waarom mijn fractie nu een signaal wil afgeven en tegen dit wetsvoorstel zal stemmen. Ik hoop oprecht dat de regering het signaal richting de begroting voor 2024 op zal pakken.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Baumgarten. Dan de heer Griffioen namens BBB.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Griffioen i (BBB):

Dank u, voorzitter. Wij hebben dezelfde motivering als de vorige spreker.

De voorzitter:

En ook dezelfde conclusie, dus dat u tegen gaat stemmen? Ja. Dat is goed om te weten. Dank u wel, meneer Griffioen. Ik kijk rond of er nog andere stemverklaringen zijn. Die zijn er niet.

We stemmen met zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, het CDA, FVD, Volt, de VVD, de ChristenUnie en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de PvdD, de SP, JA21 en BBB ertegen, zodat het is aangenomen.