Deze sinds augustus 1997 bestaande site biedt u op verschillende manieren informatie over en rond de Eerste Kamer.

Via de agenda's en samenvattingen van wetsvoorstellen kunt u bijhouden wat er gebeurt. Verder vindt u biografieën van alle Eerste Kamerleden.

Hoe u dit alles optimaal kunt zien en welke extra navigatie aanwezig is, leest u eveneens hier.



Voor wie is deze site bestemd

Voor iedereen: burgers, ambtenaren, journalisten en politici. Daarom wordt niet alleen informatie over wetsvoorstellen, de agenda, het wetgevingsproces gegeven, maar ook over het gebouw en over de gang van een wetsvoorstel.

Scholieren en studenten kunnen alles over de geschiedenis en werking van de Eerste Kamer vinden onder de rubriek Introductie.

De rubriek Algemeen bevat ook informatie voor bezoekers van de Eerste Kamer.


Rubrieken in de bovenste framerand

Vergaderingen

Onder 'vergaderingen' vindt u de agenda van de eerstkomende (openbare) plenaire vergadering. De agenda bevat naast de onderwerpen die aan de orde komen, een tijdsplanning en een overzicht van sprekers.

Van de overige (besloten) vergaderingen van commissies die op de eerstkomende vergaderdag zullen worden gehouden, is eveneens de agenda opgenomen.

De planning laat zien wanneer de Eerste Kamer de komende weken plenair zal vergaderen, welke overige vergaderingen er op die dagen worden gehouden en welke onderwerpen dan aan de orde komen.

Kamerstukken

Van alle wetsvoorstellen die bij de Eerste Kamer aanhangig zijn, of dat vanaf 1997 waren, is een samenvatting en kerngegevens te vinden. Daarnaast zijn korte samenvattingen beschikbaar van alle vanaf juli 1995 door de Eerste Kamer behandelde wetsvoorstellen.

Bij de wetsvoorstellen is de rubriek 'Documenten EK' opgenomen, waarin u een overzicht vindt van alle Eerste Kamerstukken die betrekking hebben op het voorstel, zoals verslagen en memories van antwoord. De kamerstukken zijn als Word- en/of PDF-file (te bekijken via Acrobat Reader) opgenomen. In de rubriek 'Behandeling in TK' treft u aan wanneer de behandeling en stemming in de Tweede Kamer plaatsvonden.

Wetsvoorstellen zijn direct opvraagbaar via een trefwoord of het "vette nummer", dat door de Tweede Kamer wordt toegekend. Ook kunt u hier per commmissie zien welke wetsvoorstellen zij in behandeling hebben.

Onder de rubriek Kamerstukken vallen ook door de Eerste Kamer te behandelen gedrukte kamerstukken (brieven, notities e.d.), moties en schriftelijke vragen.

Bij het onderdeel 'wetgevingsprocedure' krijgt u uitleg over de gang van een wetsvoorstel vanaf de indiening tot de publicatie in het Staatsblad.

Personen

Van alle huidige leden van de Eerste Kamer (en oud-leden vanaf 1995) vindt u een biografie. Hierin staat wat de leden naast het Eerste Kamerlidmaatschap voor beroep en/of maatschappelijke functies vervullen. Verder kunt u lezen met welke onderwerpen zij zich in de Eerste Kamer met name bezig houden en van welke commissies zij lid zijn.

De biografieën van de leden zijn zowel direct vindbaar (door via "zoek" de naam in te tikken) als per fractie. Tevens kunt u de samenstelling van de commissies vinden. Voor biogriafieën van Tweede Kamerleden en bewindslieden is een link naar de website Parlement & Politiek gelegd.

Algemeen

In deze rubriek vindt u informatie over de ambtelijke organisatie van de Kamer en over de mogelijkheden om het Binnenhof te bezichtigen (incl. de Eerste Kamer). Op de routekaart zijn de belangrijkste routes per openbaar vervoer en auto naar het Eerste Kamergebouw aangegeven.

Introductie

Hier vindt u hoe de Eerste Kamer wordt gekozen, hoe zij is ontstaan, wat haar taken zijn en welke rol zij in ons staatsbestel speelt. Daarbij krijgt de behandeling van wetsvoorstellen in de Eerste Kamer veel aandacht.

De wetenschappelijke gegevens over activiteiten bevat onder meer overzichten van door de Eerste Kamer verworpen wetsvoorstellen, door de Kamer gehouden interpellaties en tijdens de behandeling in de Eerste Kamer ingetrokken wetsvoorstellen. Daarnaast is een overzicht opgenomen van belangrijke boeken met betrekking tot de Eerste Kamer.

Zoek

Via de 'zoek-functie' kunt u overal op de site direct naar de gewenste informatie springen. Door het intikken van 5 à 6 letters komt u bij de informatie. Als het door u gevraagde woord niet exact wordt gevonden, volgt een overzicht van woorden die in de 'omgeving' van de gevraagde letters staan. Het is mogelijk om via 'zoek' wetsvoorstellen direct op nummer op te vragen.


Rubrieken in de linker framerand

Home

Vanuit elke pagina in de website kunt u terugkeren naar de homepage met ingangen naar de meest actuele activiteiten en nieuwsberichten.

Sitemap

Uit- en inklapbare grafische weergave van de opbouw van de site, met mogelijkheid om direct door te klikken naar een bepaalde rubriek.

Bekeken

Hier treft u het overzicht aan van de door u tijdens een kijksessie bekeken pagina's. Handig als u snel wilt terugkeren naar een eerder bekeken onderdeel.

Contact

Graag horen wij van u uw mening over deze site. Welke informatie mist u, wat bevalt u wel of juist niet, welke specifieke vragen over de Eerste Kamer heeft u.

Activiteiten

Wat staat er op de agenda en wat is de verdere planning? Ook bijzondere activiteiten zoals bezoek van buitenlandse staatslieden worden hier gemeld.

Nieuws

Welke wetsvoorstellen zijn aangenomen, verworpen en wie stemden er voor en tegen? Deze actuele informatie wordt in deze rubriek direct na de stemmingen gegeven. Verder worden via het nieuws belangrijke ontwikkelingen rond de Eerste Kamer gemeld, zoals benoeming van nieuwe leden en mededelingen over uitstel van de behandeling van een wetsvoorstel.

Toezeggingen

Op deze aparte site vindt u het overzicht van toezeggingen die door de regering aan de Eerste Kamer zijn gedaan. Tijdens de schriftelijke en/of mondelinge behandeling van een wetsvoorstel kunnen door de regering toezeggingen worden gedaan waardoor de Kamer goedkeuring van het wetsvoorstel verantwoord acht. Een toezegging kan diverse aandachtspunten betreffen. Voorbeelden hiervan zijn de interpretatie van een wetsvoorstel en de evaluatie van een wet op punten van uitvoerbaarheid of handhaafbaarheid.

Europapoort

Deze link leidt naar de 'Parlementaire EuropaPoort'. Op deze website zijn documenten van de Eerste en Tweede Kamer, ministeries en van de Europese instellingen, en ook publicaties van derden, samengebracht in dossiers. Deze website is primair ontwikkeld ter ondersteuning van parlementariërs bij de controle op de totstandkoming van Europees beleid en Europese wetgeving. De site is echter grotendeels openbaar voor het publiek.

Rondleiding

De rondleiding door het gebouw bestaat uit verschillende delen. Een geïllustreerde fotoserie toont u de mooiste plekjes van de Eerste Kamer.

Via een plattegrond en een dia-show kunt u de Eerste Kamer bezoeken of met de speciale quicktime-vr techniek zowel in de Noenzaal als vergaderzaal rondkijken.

FAQ's

Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen) biedt op een andere wijze een handleiding voor het gebruik van de site. U vindt hier zowel antwoorden op vragen over de wijze waarop de site is opgebouwd als over inhoudelijke thema's (zoals: komt het vaak voor dat de Eerste Kamer een wetsvoorstel verwerpt?).

Andere sites

Links naar interessante sites op het gebied van politiek en parlement, zoals politieke partijen en buitenlandse parlementen.

English

Een beknopte uitleg over de Eerste Kamer in het Engels.


Navigatie in de site

U kunt op verschillende manieren door de site navigeren.

Boven iedere pagina staan bij iedere hoofdrubriek uitrolmenu's waarmee u met één klik naar een bepaald onderdeel kunt springen. Ook kunt u daarmee snel naar een andere rubriek doorklikken. Heel handig voor het gebruik van de site is de keuze 'zoek', want daarmee kunt u praktisch alles wat u in de site aantreft via een trefwoord vinden. In de linkerkolom vindt u op elke pagina de keuzen "Home, Sitemap en Bekeken".


Navigatie in een pagina

Bij veel teksten worden navigatiemogelijkheden binnen het document geboden.

De teksten zijn voorzien van een 'informatiewijzer'. In een wetsvoorstel kunt u zo bijvoorbeeld snel naar 'Documenten EK' springen, en bij een Kamerlid naar bijvoorbeeld 'Loopbaan'. Deze informatiewijzer blijft in beeld, ook als u verder in het document zit.

  • 6. 

Plugins en Javascript

Deze site maakt gebruik van Javascript, om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden adviseren wij daarom om Javascript in te schakelen.

Om full-text kamerstukken te kunnen bekijken, heeft u Acrobat Reader nodig.

  • 7. 


Wie werken aan deze site

De site is door PDC in opdracht van de Eerste Kamer ontwikkeld. De site wordt beheerd door medewerkers van de afdeling Inhoudelijke Ondersteuning van de Eerste Kamer.

De vormgeving is verzorgd door Corps.

Het fotoboek en de plattegrond zijn ontworpen door CODE66.

Het beeldmateriaal komt onder meer van Oerlemans Van Reeken Studio/Andy Mason.

De website heeft in februari 1999 de WebWijzer Award gewonnen. In 2006 behoorde de website tot de tien genomineerden.