1.Gesprek met de Onderwijsraad
Aanleiding
De commissie OCW kent een traditie om eenmaal per jaar van gedachten te wisselen met de Onderwijsraad, al sinds 1919 de belangrijkste adviseur van regering en parlement op het terrein van onderwijsbeleid en onderwijswetgeving. Het laatste gesprek vond plaats op dinsdag 16 april 2024. Op 4 maart 2025 heeft uw commissie ermee ingestemd om dit jaarlijkse gesprek te plannen op 27 mei 2025 van 15:30-16:30 uur.
Toelichting
Op 22 april 2025 heeft de commissie de volgende onderwerpen geselecteerd waarover zij graag met de Raad in gesprek zou gaan:
-
1.Leven lang ontwikkelen en volwassenenonderwijs.
-
2.Het sluiten van basisscholen en het gebruik van mobiele telefoons op basisscholen.
-
3.Bekostiging en stelselverkenning van het onderwijs.
-
4.Speciaal onderwijs, passend onderwijs en schooluitval.
-
5.Doorstroom vanuit primair onderwijs, kwaliteit en kansengelijkheid.
-
6.En overkoepelend onderwerp: Evidence based en formed in onderwijspraktijk en onderwijsbeleid.
Op verzoek van het lid Van Meenen (D66) is in de commissievergadering van 20 mei 2024 weerggeven wat de procedurele mogelijkheden zijn om een advies aan de Onderwijsraad te vragen over onderwerp 5. Op grond van artikel 38 onder f RvOEK zijn commissies bevoegd de Kamer voor te stellen advies te vragen aan een adviescollege. Meer in het bijzonder regelt artikel 2 van de Wet op de Onderwijsraad (jo. artikel 17 van de Kaderwet adviescolleges) dat de Kamer zich tot de Onderwijsraad kan wenden voor advies. Het is de Kamer die het advies vraagt, maar het inhoudelijke initiatief ligt bij de betrokken commissie die een concept-adviesverzoek opstelt. De Onderwijsraad heeft aan de griffie laten weten dat de Raad bereid is om desgewenst een advies te geven over onderwerp 5 (dat in de visie van de Raad nauw samenhangt met onderwerp 3) en graag op voorhand betrokken zou willen worden bij de formulering van een eventuele adviesaanvraag voordat de concept advies aanvraag aan de commissie zal worden voorgelegd. Na instemming van de commissie zal vervolgens het voorstel om advies te vragen ter goedkeuring aan de Kamer worden voorgelegd. Besloten is om in de eerstvolgende commissievergadering na het gesprek met de Onderwijsraad te bezien of er behoefte bestaat daadwerkelijk advies te vragen.
Ter informatie wordt medegedeeld dat de commissie OCW van de Tweede Kamer op 22 mei jl. heeft ingestemd om via het Presidium een adviesaanvraag bij de Onderwijsraad in te dienen om in het Werkprogramma 2026-2027 de volgende onderwerpen op te nemen:
-
-verkenning naar de rol van speciaal onderwijs in het streven naar passend en inclusiever onderwijs;
-
-advies over de relatie tussen leerling, ouders en school in tijden van maatschappelijke polarisatie.
Aanwezig namens de Onderwijsraad
-
-Louise Elffers, voorzitter
-
-Cor van Montfort, raadslid
-
-Dominique Majoor, raadslid
-
-Daisy Mertens, raadslid
-
-Gert Biesta, raadslid
-
-Karin Westerbeek, raadsadviseur
-
-Tim Wagelaar, raadsadviseur
-
-Mirjam van Leeuwen, secretaris-directeur
Opzet gesprek
15:30 uur
Opening door voorzitter
15:35 - 15:45 uur
Toelichting door de Onderwijsraad op het nieuwe werkprogramma en op de drie onderwerpen van de inspiratielijst (opgenomen in de bijlagen).
De door de commissie geselecteerde gespreksonderwerpen hiervoor genoemd onder 3, 4 en 5 maken onderdeel uit van deze toelichting.
15:45 - 16:30 uur
Gelegenheid om vragen aan de Onderwijsraad te stellen
16:30 uur
Sluiting door voorzitter
Cor van Montfort, Onderwijsraad
Mirjam van Leeuwen, Onderwijsraad
Louise Elffers, Onderwijsraad
Dominique Majoor, Onderwijsraad
Daisy Mertens, Onderwijsraad
Gert Biesta, Onderwijsraad
Karin Westerbeek, Onderwijsraad
Tim Wagelaar, Onderwijsraad