E060173c
Laatste revisie: 11-07-2008

E060173c - Voorstel voor een verordening inzake aroma's en bepaalde voedingsingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in of op levensmiddelen



Naar aanleiding van haar voornemens geuit in het Witboek over voedselveiligheid, heeft de Europese Commissie een pakket aan maatregelen inzake voedselverbeteraars gepresenteerd. Het pakket bestaat uit:

  • een voorstel voor een verordening tot vaststelling van een uniforme, doeltreffende, vlotte en transparante toelatingsprocedure voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma's (dossier E060173a);
  • een voorstel voor een verordening inzake voedingsenzymen en tot wijziging van Richtlijn 83/417/EEG van de Raad, Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad, Richtlijn 2000/13/EG en Richtlijn 2001/112/EG van de Raad (dossier E060173b);
  • een voorstel voor een verordening g inzake aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatische eigenschappen voor gebruik in of op levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad, Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96 en Richtlijn 2000/13/EG;
  • en een voorstel voor een verordening inzake levensmiddelenadditieven (dossier E060173d).

Dit pakket aan verordeningen heeft ten doel de regelgeving op dit gebied te harmoniseren, moderniseren en vereenvoudigen (in lijn met de Lissabonagenda) zodat het functioneren van de interne markt wordt verbeterd terwijl een hoog beschermingsniveau voor consumenten wordt gehandhaafd. De Europese Commissie heeft gekozen voor verordeningen zodat de grote verschillen tussen lidstaten worden opgeheven en zodat de administratieve lasten voor lidstaten en bedrijven afnemen.

De Europese Commissie ontleent de bevoegdheid tot het voorstellen van dergelijke maatregelen aan artikel 95 EG-verdrag. Dit artikel bepaalt dat maatregelen getroffen mogen worden om het doel van de interne markt te bereiken. Hiernaast wordt bepaald dat wanneer de maatregelen betrekking hebben op (onder andere) de volksgezondheid en consumentenbescherming dat uitgegaan moet worden van een hoog beschermingsniveau rekening houdend met de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Ten slotte hebben deze maatregelen betrekking op de Europese Economische Ruimte (EER) en zijn zij in de hele EER van toepassing.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2006)427-PDF-document, d.d. 28 juli 2006

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwante dossiers


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties heeft tijdens de vergadering op 12 december 2006 besloten het onderhavige voorstel ter informatie aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport door te verwijzen.

  • korte aantekening Commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties - 30718/KvD
    12 december 2006

Standpunt Nederlandse regering

In fiche tien oordeelt de regering positief over de subsidiariteit en proportionaliteit van alle vier de voorstellen. De regering stelt dat de toelating en handel in voedselverbeteraars grensoverschrijdend is waardoor Europees optreden gerechtvaardigd. De voorgestelde geharmoniseerde en gecentraliseerde aanpak is volgens de regering proportioneel omdat deze aanpak het beste de werking van de interne markt ten goede komt terwijl tegelijkertijd de volksgezondheid en consumentenbelangen beschermd blijven. De regering geeft aan dat met dit pakket aan maatregelen de financiële en administratieve lasten minimaal zullen zijn, waardoor zij zich meer toe kan leggen op controle en handhaving. De regering stelt dat zij de voorstellen van de Europese Commissie kan ondersteunen en dat de voorstellen in het voordeel zijn van het Nederlands economisch belang op dit terrein. De regering is van mening dat de voorstellen aan moeten sluiten bij andere wetgeving op het gebied van voedselveiligheid en voeding, zodat een eenvoudig en efficiënt systeem tot stand komt. De regering constateert ten slotte dat de voorstellen geen duidelijkheid bieden over de gevolgen ervan voor ontwikkelingslanden. De regering geeft aan dat zij de Europese Commissie zal verzoeken onderzoek te doen naar de effecten.

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 470[10]
    8 november 2006

Samenvatting voorstel Europese Commissie

In COM(2006)427PDF-document wordt een voorstel voor een verordening gepresenteerd inzake aroma's en bepaalde voedselingrediënten met aromatische eigenschappen voor gebruik in of op levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad, Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96 en Richtlijn 2000/13/EG. De Europese Commissies stelt dat de bestaande wettelijke kaders gemoderniseerd, vereenvoudigd en geharmoniseerd moeten worden. De huidige richtlijn (88/388/EEG) betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake aroma's voor gebruik in levensmiddelen en de uitgangsmaterialen voor de bereiding van die aroma's zal met de vankrachtwording van deze ontwerpverordening komen te vervallen.

Het voorstel stelt een lijst aan goedgekeurde aromastoffen op, gebaseerd op de adviezen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Voorts worden nieuwe gebruiksvoorwaarden voor aromastoffen en etiketteringvoorschriften vastgesteld. Zo worden maximale grenswaarden voor bepaalde smaakstoffen vastgesteld en worden bepaalde definities van aroma's verduidelijkt. Expliciet worden voor het gebruik de term natuurlijk op de verpakking van een product nieuwe criteria van kracht zodat alleen natuurlijkop een product vermeld kan worden wanneer de smaak uit natuurlijke aromastoffen en/of aromatiserende preparaten verkregen zijn. Dit moet meer duidelijkheid voor de consument bieden.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2006)427-
    28 juli 2006
  • [en]PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2006)1042
    28 juli 2006
  • PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2006)1043
    28 juli 2006

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen