E080151a
Laatste revisie: 29-04-2009

E080151a - Mededeling betreffende patiëntveiligheid, met inbegrip van de preventie en bestrijding van zorginfecties




Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2008)836PDF-document, d.d. 15 december 2008

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Eerste Kamer

Onderhavige mededeling is geselecteerd voor een parlementaire subsidiariteitstoets door de vakcommissies van beide Kamers en werd op 27 januari 2009 besproken worden door de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De commissie bleek behoefte te hebben aan een regeringsstandpunt over deze mededeling en bijbehorende aanbeveling en overweegt deze aan te vragen.

Op 17 februari 2009 besloot de commissie dat zij inbreng zal leveren voor een schriftelijke reactie aan de regering. De CDA-fractie heeft op 3 maart 2009 inbreng geleverd voor een conceptreactie aan de regering en op 10 maart 2009 besloot de commissie deze inbreng als commissiebrief naar de regering te sturen.

De minister voor VWS stuurde op 21 april 2009 een antwoord dat op 28 april 2009 voor kennisgeving aangenomen werd.


Behandeling Tweede Kamer

De commissie VWS heeft op 15 april 2009 een algemeen overleg gevoerd met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over onder andere onderhavige mededeling.


Standpunt Nederlandse regering

Patiëntveiligheid is als één van de speerpunten benoemd van het Nederlandse volksgezondheidsbeleid. Binnen de verschillende sectoren van de gezondheidszorg zijn veiligheidsprogramma's opgezet om onbedoelde vermijdbare schade en sterfte te reduceren. Nederland herkent veel van de initiatieven in de Europese voorstellen, omdat deze op nationaal niveau al worden uitgevoerd. Nederland vindt het belangrijk dat er op EU-niveau aandacht aan dit onderwerp wordt besteed. Lidstaten die zelf al veel doen op het gebied van patiëntveiligheid kunnen hun expertise uitwisselen en van elkaar leren. Daarnaast kan uitwisseling van informatie en best practices een impuls geven aan de lidstaten die minder ver zijn in de aanpak van patiëntveiligheid.

  • In de aanbeveling van de Raad is er overlap in wat er in de tekst en in de bijlage is beschreven. Graag ziet Nederland dat hier een integrale tekst van wordt gemaakt om verwarring te voorkomen.
  • De nationaal opgezette patiëntveiligheidstrajecten mogen geen hinder ondervinden van de Europese voorstellen.

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 807
    11 februari 2009

Samenvatting voorstel Europese Commissie

Patiëntveiligheid en de preventie en bestrijding van zorginfecties vormen in alle landen een probleem voor patiënten en gezondheidsdiensten. De Commissie heeft al op veel gebieden specifieke stappen in verband met patiëntveiligheid ondernomen. Die initiatieven waren echter hoofdzakelijk gericht op specifiek risicofactoren, zoals de veiligheid van geneesmiddelen, medische apparatuur en resistentie tegen antimicrobiële stoffen. De huidige voorstellen bouwen voort op hetgeen reeds bereikt is.

De Commissie stelt een Europese samenwerking op het gebied van patiëntveiligheid voor, waarbij expertise gebundeld kan worden en er doelmatig gebruik gemaakt kan worden van beschikbare middelen. Op zichzelf staande activiteiten moeten worden bestendigd en in een samenhangende algemene patiëntveiligheidsstrategie op communautair en nationaal niveau worden opgenomen. Doel van dit initiatief is het scheppen van een kader om beleidsontwikkeling en toekomstige acties in en tussen lidstaten te stimuleren om de belangrijkste zaken op het gebied van patiëntveiligheid in de EU aan te pakken.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2008)836
    15 december 2008
  • PDF-document werkdocument Europese Commissie - SEC(2008)3005
    15 december 2008

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.

  • PDF-document verslag van raad Raad Werkgelegenheid en Sociaal beleid - 9721/1/2009
    8 juni 2009

Behandeling Europees Parlement

Op 23 april 2009 heeft het Europees Parlement een wetgevingsresolutie aangenomen, waarin het een veertigtal amendementen voorstelt ten aanzien van onderhavige mededeling.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen