E120021
  klaver icoon
Laatste revisie: 28-05-2013

E120021 - Mededeling over de EU-strategie voor de uitroeiing van mensenhandel 2012-2016



De Europese Commissie beschouwt mensenhandel als de slavernij van deze tijd. In de onderhavige mededeling reikt zij onder meer concrete maatregelen aan om de implementatie van Richtlijn 2011/36/EU inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel en de bescherming van slachtoffers daarvan te ondersteunen.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

Op 1 maart 2013 stuurde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een reactie op de brief van de commissie I&A/JBZ van 24 januari 2013. De reactie van de staatssecretaris is tijdens de vergadering van de commissie I&A/JBZ op 12 maart 2013 voor kennisgeving aangenomen.

Verschillende fracties hebben deze mededeling betrokken bij de plenaire behandeling op 30 oktober 2012 van wetsvoorstel 32.211 Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Na de eerste termijn is de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel op verzoek van de minister aangehouden. De plenaire behandeling werd op 28 mei 2013 voortgezet. Zie stukken in de serie 32.211.

Europees

De JBZ-Raad heeft op 25 oktober 2012 conclusies aangenomen over de EU-strategie voor de uitroeiing van mensenhandel 2012-2016.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2012)286PDF-document, d.d. 19 juni 2012

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Eerste Kamer

Verschillende fracties hebben deze mededeling betrokken bij de plenaire behandeling op 30 oktober 2012 van wetsvoorstel 32.211 Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Na de eerste termijn is de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel op verzoek van de minister aangehouden. De plenaire behandeling werd op 28 mei 2013 voortgezet. Zie stukken in de serie 32.211.

Op 1 maart 2013 stuurde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een reactie op de brief van de commissie I&A/JBZ van 24 januari 2013. De reactie van de staatssecretaris is tijdens de vergadering van de commissie I&A/JBZ op 12 maart 2013 voor kennisgeving aangenomen

Op 24 januari 2013 is de brief met vragen over het niet registreren van bepaalde gegevens bij mensenhandel aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie verstuurd.

De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad besloot op 15 januari 2013 bij bespreking van de brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om nadere vragen te stellen in het kader van de mededeling mensenhandel.

De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad heeft op 17 december 2012 een reactie ontvangen van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op de brief van 21 november 2012 met nadere vragen in het kader van de mededeling mensenhandel. De staatssecretaris geeft onder meer aan dat de asielprocedure en het terugkeerproces met voldoende waarborgen zijn omkleed, zodat vóór de terugkeer een individuele beoordeling van de situatie plaatsvindt op grond waarvan geconcludeerd kan worden dat terugkeer veilig en verantwoord is. Hij ziet dan ook geen aanleiding om in te zetten op monitoring na terugkeer.

Op 21 november 2012 is een brief verstuurd aan de minister van V&J in het kader van de mededeling mensenhandel. De leden van de fractie van de PVV hebben vragen gesteld onder meer over de B9-regeling. De leden van de fractie van de SP hebben vragen gesteld over Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen. De leden van de fracties van de PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de vragen van de SP.

De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad sprak op 6 november 2012 over de reactie van de minister van Veiligheid en Justitie van 26 oktober 2012. Een aantal fracties wenste nadere vragen te stellen aan de regering. 20 november 2012 is vastgesteld als inbrengdatum.

De minister van Veiligheid en Justitie reageerde op 26 oktober 2012 mede namens de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel op de brief met vragen van 2 oktober 2012.

Op 2 oktober 2012 is een brief verstuurd aan de minister van Veiligheid en Justitie met vragen van de fractie van de SP over de mededeling mensenhandel.

Verschillende fracties gaven op 25 september 2012 aan deze mededeling te betrekken bij de plenaire behandeling op 30 oktober 2012 van wetsvoorstel 32.211 Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Mogelijk levert de fractie van de SP schriftelijke inbreng voor vragen aan de regering over de mededeling die niet bij het debat betrokken kunnen worden.

De inbrengdatum is opgeschoven naar 25 september 2012.

De commissie voor Immigratie en Asiel/ JBZ-Raad (I&A/JBZ) besloot op 10 juli 2012 om op 11 september 2012 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering en/of Europese Commissie en om deze mededeling onder de aandacht te brengen van de woordvoerders bij wetsvoorstel 32.211 Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. De Eerste Kamercommissies voor Veiligheid en Justitie en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/ Algemene Zaken hebben op 19 juni 2012 het eindverslag uitgebracht. De plenaire behandeling vindt plaats op 30 oktober 2012.

De commissie voor Immigratie en Asiel/ JBZ-Raad heeft op 3 juli 2012 besloten om deze mededeling op 10 juli 2012 voor procedure te agenderen.


Behandeling Tweede Kamer

Op 4 juli 2012 besloot de commissie V&J om het voorstel voor de uitroeiing van mensenhandel desgewenst te betrekken bij de behandeling van wetsvoorstel inzake de implementatie van de richtlijn 2011/36/EU inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel (zie dossier E090303). Daarnaast zal het voorstel worden geagendeerd voor een algemeen overleg in het najaar over mensenhandel en prostitutie.

De Tweede Kamer heeft de Europese meerjarenstrategie over mensenhandel aangemerkt als prioritair dossier. Naar verwachting wordt de procedure in de Tweede Kamer op 4 juli 2012 besproken tijdens een procedurevergadering van de commissie voor Veiligheid en Justitie.


Standpunt Nederlandse regering

UIt het BNC-fiche blijkt dat Nederland positief is over de prioriteiten die de Commissie stelt en de maatregelen die daarbij genoemd worden. De onderwerpen die Nederland bij de Commissie had aangedragen als input voor de mededeling, zoals het stimuleren van multidisciplinaire samenwerking, aandacht voor mensenhandel voor arbeidsuitbuiting, preventieve maatregelen gericht op bijzonder kwetsbare groepen en het verbeteren van operationele samenwerking, maken alle onderdeel uit van de mededeling. De mededeling sluit daarmee goed aan op het Nederlandse beleid. Veel van de genoemde maatregelen zijn al onderdeel van het Nederlandse beleid. Nederland zou wel graag gezien hebben dat in de mededeling expliciet aandacht zou zijn besteed aan de rol die gemeentes kunnen spelen bij het voorkomen en bestrijden van mensenhandel. Het stimuleren van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit is een prioriteit van het Nederlandse EU-beleid. Deze aanpak komt onvoldoende aan bod in de mededeling.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

De Europese Commissie beschouwt mensenhandel als de slavernij van deze tijd. In de onderhavige mededeling reikt zij onder meer concrete maatregelen aan om de implementatie van Richtlijn 2011/36/EU inzake de voorkoming en bestrijding van mensenhandel en de bescherming van slachtoffers daarvan (zie dossier E090303) te ondersteunen. Het wetsvoorstel ter implementatie van deze richtlijn is op 18 juni 2012 bij de Tweede Kamer ingediend (zie Kamerstukken in de serie 33.309). In de mededeling worden vijf prioriteiten gesteld waar de Europese Unie zich op moet richten bij de bestrijding van mensenhandel. Die prioriteiten zijn:

  • Slachtoffers van mensenhandel herkennen, beschermen en bijstaan;
  • Meer doen om mensenhandel te voorkomen;
  • Mensenhandelaren actiever vervolgen;
  • De coördinatie en samenwerking tussen de belangrijkste betrokken partijen verbeteren en zorgen voor een coherent beleid;
  • Meer inzicht verwerven in en effectiever reageren op nieuwe problemen op het gebied van mensenhandel in welke vorm dan ook

Bij iedere prioriteit wordt een aantal acties genoemd dat de Europese Commissie met de andere betrokken partijen in de komende vijf jaar wil uitvoeren. Zo zouden de lidstaten multidisciplinaire rechtshandhavingsteams op het gebied van mensenhandel moeten opzetten. In het kader van meer grensoverschrijdende samenwerking van politie en justitie moedigt de Commissie lidstaten en EU-organen aan gezamenlijke onderzoeksteams op te zetten en Europol en Eurojust te betrekken bij alle grensoverschrijdende gevallen van mensenhandel.


Behandeling Raad

De JBZ-Raad heeft op 25 oktober 2012 conclusies aangenomen over de EU-strategie voor de uitroeiing van mensenhandel 2012-2016.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen