Kamerleden spreken met Benelux-collega's



Op 14 en 15 juni 2019 namen negen leden van de Nederlandse delegatie in het Beneluxparlement deel aan de tweede plenaire zitting van deze organisatie dit jaar. Vanuit de Eerste Kamer leverden Reina de Bruijn-Wezeman (VVD), Peter Ester (CU), Frank Köhler (SP), André Postema (PvdA) en Diederik van Dijk (SGP) de Nederlandse inbreng samen met hun collega's uit de Tweede Kamer Anne Mulder (VVD), Nevin Özütok (GL), Erik Ronnes (CDA) en Martijn van Helvert (CDA). De zitting vond plaats in het Luxemburgs parlement, aangezien Luxemburg voor de periode 2019-2020 voorzitter is van de Benelux.

Het belangrijkste agendapunt was het themadebat over mensenhandel op 14 juni. Experts uit de drie landen waren uitgenodigd om hun ervaringen te delen op gebied van innovatieve technologie om mensenhandelaren aan te pakken. Vanuit Nederland sprak de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar. Hij benadrukte dat nieuwe technologie en de digitale wereld zowel bedreigingen als kansen bieden. "Maak gebruik van smart data en moedig private ondernemingen aan om mee te doen in de strijd tegen mensenhandel," aldus Bolhaar.

Vanwege het feit dat internet geen grenzen kent, is internationale samenwerking noodzakelijk, volgens hem, te beginnen in Beneluxverband door te werken met hele concrete vormen van samenwerking op gebied. Volgens Shamir Ceuleers, van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), kan de overheid nog veel meer samenwerken met tech-bedrijven en NGOs.

Zo werkt het CKM momenteel met het Amerikaanse bedrijf Moonshot aan technieken om met sporen die daders op het internet achterlaten criminele bendes in kaart te brengen. "Investeer in expertise, innovatie en ontwikkeling, versla de handelaar en klant online en investeer in digitale en anonieme hulp voor het slachtoffer. Dit laatste door bijvoorbeeld chatboxen in te richten, zoals Chat met Fier, waar potentiële slachtoffers terecht kunnen en uit de anonimiteit kunnen komen," aldus Ceuleers.

Daarnaast lichtte de Luxemburgse premier Xavier Bettel de prioriteiten van zijn land als Voorzitter van de Benelux toe. Het Beneluxparlement nam een aanbeveling over arbeidsmobiliteit aan en sprak over de gevolgen van de Brexit voor de Beneluxlanden. Ook werd er gedebatteerd over de uitwisseling van gegevens over de grenseffecten van belastingherzieningen en een 'online identiteit' in de Benelux.

Tot slot werd verslag gedaan van conferenties in het kader van de samenwerking van de Benelux met de Nordic Council, de Baltic Assembly en de Visegradlanden. De volgende plenaire zitting van het Beneluxparlement vindt plaats op 6 en 7 december 2019. Meer informatie over het Beneluxparlement vindt u hier.


Deel dit item: