Aanbieding lespakket 'Derde Kamer der Staten-Generaal' aan schoolkinderen en Kamerleden



De Voorzitters van de Eerste Kamer en Tweede Kamer presenteren op dinsdag 6 september 2005 om 13.30 uur het lespakket Derde Kamer der Staten-Generaal. De Voorzitter van de Tweede Kamer overhandigt in de plenaire zaal van de Tweede Kamer het lespakket aan schoolkinderen van de openbare Montessorischool Oog in Al uit Utrecht. De Voorzitter van de Eerste Kamer presenteert het lespakket aan leden van haar Kamer. Tegelijkertijd wordt de nieuwe website www.derdekamer.nl geopend.

In de Derde Kamer der Staten-Generaal komen de kinderen van Nederland aan het woord. Spelenderwijs leren zij over democratie en staatsinrichting onder meer via de website derdekamer.nl. Het lesprogramma de Derde Kamer draait om de vraag "Wat is democratie?". Het Nederlands parlement benoemt alle kinderen van Nederland tot leden van een nieuwe Kamer: de Derde Kamer. Als Kamerlid van die Derde Kamer gaan de leerlingen vier dagen lang in debat over onderwerpen als onderwijs, sport, milieu en andere zaken. Ze kunnen stemmen, plannen verdedigen, democratische keuzes maken en als klas beslissingen nemen. Zo maken zij kennis met de kernwaarden van onze democratie en staatsinrichting. Leden van de Eerste en de Tweede Kamer leggen uit wat er allemaal gebeurt in Den Haag: wie is er de baas in Nederland, wat gebeurt er op Prinsjesdag etc. Het lespakket is een volledig uitgewerkt lesprogramma dat aansluit bij de kerndoelen en lesmethoden voor het basisonderwijs.

Opzet is dat voor groep 7 en 8 op Prinsjesdag de week van de politiek start. Scholen die in deze week meedoen, maken kans op een debat met echte Kamerleden in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. De week van de politiek is echter de aftrap. Het lesprogramma kan op ieder gewenst moment worden gebruikt door de docent.

Twee scholen uit Schiedam en Leidschendam hebben het debatspel uitgeprobeerd. De reacties waren veelbelovend. De kinderen: Op tv lijkt debatteren saai, maar in het echt is het heel leuk om te doen en Goed dat wij een keer wat mogen zeggen en niet alleen de grote mensen. De leerkrachten: Het enthousiasme van de kinderen was boven verwachting: zelfs kinderen die normaal gesproken niet meedoen met groepsactiviteiten, waren nu actief bezig.

Op de internetsite derdekamer.nl vinden leerlingen informatie die ze kunnen gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken. Iedere maand is er een nieuwe stelling. Kinderen uit heel Nederland kunnen met elkaar over deze stelling op de site debatteren.

NOOT VOOR DE REDACTIE

De presentatie en overhandiging van het lespakket is in de Eerste Kamer en in de Tweede Kamer openbaar. Het lespakket is op te vragen bij Britta Adema, senior voorlichter Stafdienst Voorlichting Tweede Kamer, kamer A161, telefoon 070-3182184 / 06-18305708, email b.adema@tweedekamer.nl

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Stafafdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Stafdienst Voorlichting van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.


Deel dit item: