Eerste Kamer akkoord met invoering zorgstelsel



De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met invoering per 1 januari 2006 van een nieuw zorgstelsel, waarbij het onderscheid tussen ziekenfondspatiënten en patiënten met een particuliere verzekering tegen ziektekosten vervalt. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen. Bij de hoofdelijke stemming bleken 42 senatoren voor te zijn en 23 tegen.

Motie

Een motie van de SP, PvdA en GroenLinks over mogelijkheden van gemeenten om betalingsproblemen van onverzekerden op te lossen, werd niet in stemming gebracht. De SP wil eerst de resultaten afwachten van een werkgroep die voor het einde van het jaar over deze problemen zal rapporteren en vroeg daarom de besluitvorming over de motie aan te houden.

Invoering te snel

Woordvoerder Hamel van de PvdA verklaarde de tegenstem van de PvdA met een verwijzing naar knelpunten in het nieuwe zorgstelsel die nog altijd niet zijn opgelost, zoals de positie van onverzekerden, de vrije artsenkeuze voor iedereen, de medezeggenschap van patiënten en de bescherming van persoonsgegevens in de databanken van verzekeraars. Ook zei Hamel dat het nieuwe stelsel de kosten van de gezondheidszorg zal opdrijven. De burgers worden overvallen. Invoering is te snel, aldus Hamel. SP-woordvoerder mevrouw Slagter-Roukema zei dat het met zoveel onzekerheden niet verantwoord is nu al een nieuw stelsel in te voeren.


Deel dit item: