Eerste Kamer betrekt maatschappij bij Europees debat



De commissie Europese Samenwerkingsorganisaties van de Eerste Kamer gaat meer dan dertig organisaties en instellingen in Nederland, variërend van Vluchtelingenwerk Nederland tot het T.M.C Asser Instituut, betrekken bij het parlementaire werk voor de Europese Unie. Op basis van kennis, achtergrond en ervaring is deze organisaties gevraagd een eerste analyse te geven op het wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie en aan te geven welke voorstellen naar hun mening in aanmerking moeten komen voor een kritisch parlementair onderzoek vanuit het oogpunt van de subsidiariteit.

Grotere betrokkenheid

De Eerste Kamer hoopt hiermee ook een grotere betrokkenheid en bijdrage van de samenleving aan het Europese debat te stimuleren. Het is de eerste keer dat de samenleving is gevraagd zich uit te speken over de vraag of de Europese Commissie zich niet bemoeit met zaken die op het nationale niveau thuis horen. Na ontvangst van de reacties eind november wordt bekeken in welke parlementaire vorm (mondeling overleg of plenair debat) het wetgevings- en werkprogramma behandeld zal worden.

Toekomst Europese Unie

De Eerste Kamer geeft hiermee ook gevolg aan het initiatief in de Conventie over de Toekomst van de Europese Unie (2002-2003) van het Eerste Kamerlid Van der Linden (CDA) en het Tweede Kamerlid Timmermans (PvdA) om het wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie in de nationale parlementen te bespreken. Dit voorstel werd afgelopen voorjaar ook aangenomen door de voorzitters van de nationale parlementen en is nu door alle nationale parlementen in de Europese Unie in de periode november december tot uitvoer gebracht.


Deel dit item: