Aandacht senaat voor werkloosheid Marokkaanse jongeren



De Eerste Kamer stemt volgende week dinsdag over een motie waarin aandacht van de regering wordt gevraagd voor de hoge werkloosheid onder Marokkaanse jongeren (EK 30.300, A). De motie is ingediend door PvdA-fractievoorzitter Noten, tijdens de algemene politieke beschouwingen over de Troonrede en de Miljoenennota.

Minister-president Balkenende was het met de intentie van de motie eens. Hij zal de inhoud ervan ook onder de aandacht brengen van werkgevers en werknemers tijdens een werkconferentie die volgende maand wordt gehouden. Niettemin noemde Balkenende de motie 'overbodig' en hij ontraadde de senaat de motie aan te nemen.

Discriminerend

CDA-fractievoorzitter Werner vond de motie 'discriminerend', omdat alleen Marokkaanse jongeren worden genoemd, terwijl het er om gaat voor iedere werkzoekende (ouderen, mensen met een handicap, andere jongeren en mensen met een bijstandsuitkering) banen te scheppen. Het CDA vindt dan ook dat banen voor alle categorieën werkzoekenden de hoofdschotel van de komende conferentie moet zijn.

Niet nodig

Fractievoorzitter Rosenthal van de VVD vond de motie niet nodig, omdat de problemen die Marokkaanse jongeren hebben om werk te vinden, mede omdat werkgevers hen discrimineren, al wel bekend zijn en al zijn doorgedrongen tot de hoofden van degenen die voor werk moeten zorgen.

Symbolische waarde

De kleinste regeringspartij, D66, ondersteunt de motie wel. De motie heeft vooral een symbolische waarde. We laten er als Eerste Kamer mee zien dat het probleem van de werkloosheid onder Marokkaanse jongeren ons ernst is, zei fractievoorzitter Schuyer ter toelichting van de steun van D66 voor de motie.

Aangehouden motie

Een door senator Hessing (LPF) ingediende motie over de bestuurlijke drukte rond veiligheidsregio's (EK 30.300, B) werd staande de vergadering aangehouden. Premier Balkenende zei dat Hessing te vroeg was met zijn motie. Pas in de loop van volgend jaar komt minister Remkes met een notitie over het middenbestuur tussen rijk en gemeenten, waarin de bestuurlijke drukte rond provincies en regiobesturen breeduit aan de orde komt.

Holland Acht

Premier Balkenende zegde na enige aandrang van de VVD-fractie toe, dat de vier grote steden en de vier Randstadprovincies zelf met mogelijke oplossingen kunnen komen voor de bestuurlijke problemen in de Randstad. De Haagse burgemeester Deetman had Balkenende dit in een gesprek ook in het vooruitzicht gesteld. VVD-senator Rosenthal had het verzoek van de 'Holland Acht' om een commissie naar de problemen in de Randstad te laten kijken gehekeld als een vorm van 'leunen op het rijk'. Mensen moeten leren dat niet alle heil van de overheid kan komen en bestuurders moeten ook zoveel mogelijk hun eigen problemen oplossen, was de boodschap van Rosenthal.

OZB

PvdA-senator Noten kreeg te horen dat afschaffing van het gebruikersdeel van de Onroerend Zaakbelasting past in de kabinetsplannen om mensen met lagere inkomens tegemoet te komen. Het kabinet is er niet op uit het heffen van belastingen door gemeenten te beperken.

Zelf keuzes maken

Premier Balkenende legde er in de beantwoording van de Eerste Kamer de nadruk op dat de keer ten goede is ingezet. Maar we zijn er nog niet, aldus Balkenende. Er komt meer economische groei, de bedrijvigheid neemt toe en op den duur zal het mogelijk zijn om meer mensen daarvan te laten profiteren. Maar dan op de manier van vroeger dat er voor hen wordt gezorgd. De regering wil mensen zelf hun keuzes laten maken. De premier beloofde meer te investeren in minderheidsgroepen. Hij prees tot slot Hare Majesteit de Koningin die in dit jubileumjaar de eenheid in het land onderstreept. Oranje kleurt de nationale identiteit, zei Balkenende. Instemmend tromgeroffel van de bankjes van de senatoren werd zijn deel.


Deel dit item: