Senaat kruist degens met bewindslieden van Justitie



De Eerste Kamer gaat dinsdag 13 november in debat met de bewindslieden van het ministerie van Justitie over drie wetsvoorstellen: een wijziging van de Vreemdelingenwet (30.976), het voorstel om de vervroegde invrijheidstelling van gedetineerden om te vormen tot een voorwaardelijke invrijheidstelling (30.513) en het voorstel de totale duur van de voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege bij ter beschikking gestelden te verlengen van drie tot negen jaar (28.238).

Woordvoerders

Bij de twee laatste onderwerpen komen zes senatoren aan het woord: mevrouw Broekers-Knol (VVD), Franken (CDA), Holdijk (SGP), mevrouw Tan (PvdA), Kox (SP) en mevrouw Böhler (GroenLinks).

Vreemdelingenwet

De wijziging van de Vreemdelingenwet zou al in juli als hamerstuk worden afgedaan. Het betreft de implementatie van een richtlijn van de EU over het 'veilige derde land'PDF-document. Op verzoek van de CDA-fractie werd het punt destijds van de agenda afgevoerd en komt er nu een debat waarvoor mevrouw Broekers-Knol (VVD) en mevrouw Strik (GroenLinks) zich hebben opgegeven als spreker. In de schriftelijke voorbereiding van het debat heeft o.a. de CDA-fractie zich sterk gemaakt voor een individuele behandeling van asielaanvragen. De IND moet bij een beroep op individuele onveiligheid (ook als het land op de lijst van 'veilige landen' staat) steeds individueel beoordelen en als de aanvraag wordt afgewezen deze zorgvuldig onderbouwen.

Voorwaardelijke invrijheidstelling

Met de voorwaardelijke invrijheidstelling wordt een einde gemaakt aan de bestaande en sterk bekritiseerde situatie dat aan de vervroegde invrijheidstelling geen voorwaarden kunnen worden verbonden en dat deze ook niet kan worden herroepen.

Verlenging verpleging TBS

Met de verlengingsduur van de verpleging bij de ter beschikking stelling wil de regering een nog geleidelijker terugkeer in de samenleving bevorderen en het preventieve effect van tbs versterken. De PvdA-fractie heeft zich bij de schriftelijke voorbereiding o.a. gewezen op de cruciale rol van de reclassering in deze, o.a. bij proefverloven en voorwaardelijke beëindiging van tbs.


Deel dit item: