Groepsfoto einddebat Derde Kamer

Vrijdag 9 november kwamen leerlingen van groep 8 van basisschool de Schakel uit Woerden en groep 7 van basisschool de Wegwijzer uit Kesteren naar de Eerste Kamer. Hier vond in de plenaire zaal het finaledebat plaats van de Derde Kamer. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Yvonne Timmerman-Buck, leidde het debat. Eerste- en Tweede Kamerleden hielpen de scholieren.

Originaliteit

Uit meer dan 170 inzendingen van basisscholen werden twee winnaars gekozen op grond van de originaliteit van hun beargumentering van de volgende stellingen: 'Er moeten meer lessen buiten zijn in de natuur en op straat' en 'Leraren moeten lesgeven over gezond eten'. Voor het debat kregen de leerlingen nieuwe stellingen voorgelegd waarbij zij argumenten moesten bedenken. Het debat verliep levendig, met lange rijen achter de interruptiemicrofoons.

Lespakket

Twee jaar geleden lanceerden de Eerste Kamer en de Tweede Kamer gezamenlijk het lespakket voor leerlingen van de basisschool: de Derde Kamer der Staten-Generaal. Doel van dit educatieve programma is om leerlingen de peilers van de parlementaire democratie zelf te laten ervaren en hun interesse te wekken voor de politiek. Dit jaar zijn meer dan 4000 leskoffertjes naar basisscholen gestuurd.



Deel dit item: