Eerste Kamer blokkeert bestuurlijke boete foutparkeren



De Eerste Kamer heeft een 'gat' van ongeveer vijftig miljoen euro in de rijksbegroting geslagen door dinsdag 18 december het wetsvoorstel invoering bestuurlijke boete voor foutparkeren en enkele andere kleine verkeersovertredingen te blokkeren. Tegen het wetsvoorstel stemden de fracties van VVD, CDA, SP, SGP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Toezegging niet voldoende

Voor de CDA-fractie was de toezegging van Justitieminister Hirsch Ballin dat de wet hooguit vijf jaar van kracht zou zijn niet voldoende. Namens de fractie wees senator Van de Beeten erop dat het om overtredingen gaat die eigenlijk vallen onder de Wet OM-afdoening, de Wet administratieve handhaving verkeersvoorschriften of de Wet Mulder, die het OM de bevoegdheid geeft transacties voor te stellen ter voorkoming van strafvervolging.

Verwatering strafrecht

VVD-woordvoerder mevrouw Broekers-Knol sprak in haar stemverklaring over 'verwatering' van het strafrecht als de bestuurlijke boete voor foutparkeren zou worden ingevoerd. SGP-woordvoerder Holdijk keerde zich tegen de 'koppelverkoop' die de regering toepaste. Invoering van deze wet was volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodig om met de opbrengst de gemeentepolitie nieuwe stijl te financieren. Deze politie (bijzondere opsporingsambtenaren die bestuurlijke boetes kunnen opleggen) moet gaan optreden tegen mensen die overlast veroorzaken in de openbare ruimte (bv. wildplassers en mensen die de poep van hun hond niet opruimen). Het wetsvoorstel bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte is aangenomen. De fracties van SP, GroenLinks en PvdD stemden tegen.


Deel dit item: