Conferentie Europese Senaatsvoorzitters in 2009 in Den Haag



De Voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck, heeft op de jaarlijkse Conferentie van Europese Senaatsvoorzitters, dit maal in Wenen, haar collega's uitgenodigd voor de 2009 Conferentie in Den Haag. De Eerste Kamer, als één van de oprichters van de Associatie van Europese Senaten, had zich kandidaat gesteld om als gastvrouw op te treden in 2009 en vanmiddag bleek dat de Nederlandse kandidatuur op de volledige steun van de andere Europese Senaten kon rekenen.

De exacte data waarop de Conferentie in Den Haag zal plaatsvinden en de nadere invulling van het programma, zullen op een later moment door de Eerste Kamer bekend worden gemaakt. Met de aanvaarding van de Nederlandse kandidatuur, maakt de Senaat deel uit van de troika van de Associatie van Europese Senaten. De Voorzitter van de Eerste Kamer is daarmee vanaf vandaag ook Voorzitter van de Europese Associatie. Zij gaf in Wenen aan deze functie met groot enthousiasme te zullen vervullen.

Een verbetering van de communicatie met de burgers en de civil society vormde een belangrijk deel van de bijdrage van Timmerman-Buck aan de ConferentiePDF-document in Wenen. Het onderwerp van de jaarlijkse bijeenkomst was de rol van ICT in het verbeteren van het wetgevingsproces. Timmerman-Buck wees haar Europese collega's op de ICT-mogelijkheden voor het parlementaire proces, zowel voor invulling van en communicatie over de functie van volksvertegenwoordiging, voor de leden als politieke spelers en voor het daadwerkelijke wetgevingsproces.

De Eerste Kamer maakt hiervoor veel gebruik van haar verschillende websites (www.eerstekamer.nl, www.europapoort.nl , www.derdekamer.nl en www.toezeggingenek.nl) en geeft haar fracties de mogelijkheid van een eigen internetpagina. Tevens biedt de Senaat een ieder de mogelijkheid om via de websites met de Kamer en haar leden te communiceren en worden oproepen geplaatst om nu juist vanuit de maatschappij te vernemen hoe over een (Europees) voorstel wordt gedacht.


Deel dit item: