Senaat stemt in met financiële noodmaatregelen



De Eerste Kamer heeft dinsdag 7 oktober 2008 een wijziging van de Wet financieel toezicht (Wft) (31.724) zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Hierdoor treedt een reeks financiële noodmaatregelen nog deze maand in werking. De belangrijkste is een meldingsplicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ten aanzien van het zgn. (naked) short selling van aandelen van beursgenoteerde bankinstellingen. De AFM krijgt hierdoor expliciet de mogelijkheid om met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 bestuurlijke boetes op te leggen of tot strafrechtelijke vervolging over te gaan bij het manipuleren van de financiële markten. Staatssecretaris De Jager van Financiën zei dat de AFM deze bevoegdheden de facto al heeft, maar dat zij nu slechts worden verduidelijkt. De terugwerkende kracht is nodig, omdat de Wft op 1 januari 2007 in werking is getreden.

Woordvoerder Reuten van de SP-fractie vond dat inbreuk werd gemaakt op het beginsel dat geen straf met terugwerkende kracht kan worden opgelegd, maar verzette zich uiteindelijk niet tegen het wetsvoorstel, gezien de turbulentie op de financiële markten. De andere fracties in de Eerste Kamer hadden er geen bezwaar tegen dat deze verduidelijking met terugwerkende kracht werd ingevoerd.

Op verzoek van de fracties van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks deed de staatssecretaris de toezegging dat de aangepaste Wft voor 1 januari 2010 wordt geëvalueerd. Op verzoek van PvdA-woordvoerder Van Driel zal daarbij ook gelet worden op de handhaafbaarheid van de genomen noodmaatregelen.

De senatoren Van Driel en Laurier (GroenLinks) bleven kritiek houden op de hoogte van de op te leggen boetes: nu maximaal 460.000 euro en na een al op handen zijnde wetswijziging 2 miljoen euro. Dat staat in geen verhouding tot de honderden miljoenen waarmee in de financiële markten wordt gehandeld, zeiden Van Driel en Laurier.

Senator Schouw (D66) kreeg de toezegging dat de Kamer nog voor de Algemene Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer over de Miljoenennota een brief krijgt over de stand van zaken in Nederland en de Europese Unie. De Europese Commissie gaat een onderzoek verrichten naar het ontstaan van de financiële crisis en zal daarbij ook betrekken het veelvuldig voorkomen van het verzekeren van financiële risico's. Een standpunt van de Nederlandse regering over de situatie kan pas worden gegeven nadat het onderzoek van de Europese Commissie is afgerond en bekend gemaakt, zei staatssecretaris De Jager.

De staatssecretaris wilde niet ingaan op het voorstel van VVD-senator Hofstra om het handelen in opties op aandelen buiten de noodmaatregelen van de AFM te houden. In zijn algemeenheid kan ik dit niet uitsluiten. De bevoegdheden van de AFM gaan overigens verder dan alleen toezicht op de banksector, zei De Jager. Woordvoerder De Boer van ChristenUnie en SGP informeerde hoe tijdelijk de maatregelen zijn. De staatssecretaris zei dat dit afhangt van de omstandigheden. 'Het hanteren van een open norm geeft de toezichthouder de mogelijkheid om snel en adequaat op te treden.'


Deel dit item: