Kabinet herziet adviesstelsel zonder parlementair debat



De Ministerraad heeft op 22 september 2008 al besloten om de werkprogramma's van alle adviesraden voor 2009 met 30% te reduceren. Deze reductie in adviesaanvragen loopt vooruit op een vermindering van de budgetten en de personele bezetting. Dit ondanks toezeggingen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aan de Eerste Kamer om geen onomkeerbare besluiten te nemen over de herinrichting van de adviesstructuur zonder voorafgaand parlementair debat (motie Putters c.s. EK 31.201, C).

De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin, de heer Loek Hermans (VVD), vraagt vandaag om opheldering van de minister. Navraag bij verschillende adviesraden heeft geleerd dat zij allemaal met de reductie geconfronteerd zijn.

Eerder al gaf de senaat aan onprettig getroffen te zijn door het eigenmachtig ingrijpen van het kabinet in de bestaande adviesstructuur zonder dat daaraan een toegezegde analyse ten grondslag ligt en zonder overleg met de beide Kamers. Afgezien van het feit dat hiermee ingegaan wordt tegen een in de Eerste Kamer met ruime meerderheid aanvaarde motie, wordt hiermee ook voorbij gegaan aan het belang van het parlement dat immers gebruik maakt van dezelfde adviesraden.

De Eerste Kamer dringt aan op spoedige beantwoording van de brief van vandaagPDF-document en de eerdere brief van 4 november jl. De commissie verwacht de antwoorden toch zeker voor het kerstreces.


Deel dit item: