Eerste Kamer: "Meer externe, ad hoc advisering is onacceptabel"



De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin (BZK/AZ) van de Eerste Kamer heeft per brief de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de hoogte gesteld van haar eensluidende doelstellingen en criteria waaraan de wetsvoorstellen voor de nieuwe inrichting van het adviesstelsel getoetst worden. 

Een nieuw element in het standpunt van de Eerste Kamer is dat het onacceptabel wordt geacht de ruimte die vrijkomt door bezuinigingen binnen het Nederlandse adviesstelsel te gebruiken voor meer externe, ad hoc advisering. De vaste adviesorganen maken slechts 3% van de totale advieskosten van de rijksoverheid uit. Een tweede nieuw element is de gewenste waarborging van de zelfstandigheid van de secretariaten van de adviesraden. Slechts indien een inhoudelijke meerwaarde kan worden aangetoond is de commissie bereid een samenvoeging van secretariaten te overwegen.

De commissie is unaniem van mening dat gestreefd moet worden naar het realiseren van een wenselijke variëteit in functies van de adviescolleges en kennisinstellingen welke in meerjarig perspectief ook expliciet intersectorale, continue en consistente analyses kunnen leveren. Hiermee dient een brede informatievoorziening te worden gerealiseerd waarbinnen onafhankelijk en deskundig advies - gevraagd en ongevraagd - ook voor het parlement geboden wordt en de ruimte voor tegenspraak wordt geoptimaliseerd.


Deel dit item: