Conferentie van Europese Senaten in Den Haag



Europese Senaatsvoorzitters, bijeen in de Eerste Kamer, pleiten voor bevordering kiezersopkomst bij komende verkiezingen voor het Europees Parlement en voor meer Europese én nationale aandacht voor democratie, mensenrechten en de rechtstaat.  Bekijk hier de video van deze Conferentie.

Vrijdag heeft in de Eerste Kamer der Staten-Generaal, onder voorzitterschap van de Voorzitter van de Nederlandse Senaat, Yvonne E.M.A. Timmerman-Buck, de jaarlijkse conferentie van de Associatie van Europese Senaten (www.aes2009.nl) plaatsgevonden. Het thema van de conferentie was "The Role of the Senates on the European Continent". Aan het einde van de conferentie hebben de Senaatsvoorzitters een gezamenlijke verklaring aangenomen, waarin zij onder andere oproepen tot het bevorderen van de deelname van de Europese burgers aan de verkiezingen voor het Europees Parlement; tot het waarborgen van voldoende financiële armslag voor parlementaire assemblees en oproepen meer aandacht te besteden aan democratie, mensenrechten en de rechtstaat. Het belang van het bicamerale stelsel in relatie tot de nationale én Europese rol van de Senaten werd onderstreept.

De conferentie was donderdagavond geopend met een diner in de Ridderzaal. Vrijdagmiddag hebben de Senaatsvoorzitters een ontmoeting gehad met Hare Majesteit de Koningin. Zaterdag, ter afsluiting van hun jaarlijkse bijeenkomst zijn de Senaatsvoorzitters ontvangen door de Burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, waarna zij een bezoek hebben gebracht aan de haven van Rotterdam.



Deel dit item: