Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste Kamerdelegatie bezocht Afghanistan14 mei 2009

Een delegatie van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de Eerste Kamer bezocht de afgelopen dagen de Nederlandse militairen in Kabul, Kandahar en Tarin Kowt. Het was de eerste keer dat de senatoren in Afghanistan waren.

In Kabul bezocht de delegatie het ISAF-hoofdkwartier waar een ontmoeting met de Nederlandse schout-bij-nacht Borsboom plaatsvond. De leden waren tevens te gast op de Nederlandse ambassade waar gesproken werd met vertegenwoordigers van verschillende organisaties en landen die actief zijn in Afghanistan. 

Kandahar

Op Kandahar Airfield bezochten zij het ISAF Role-3 hospitaal en het Improvised Explosive Device (IED) centrum. Hier krijgen militairen instructies in het herkennen van en omgaan met verschillende types  explosieven. Verder werden de Eerste Kamerleden uitgebreid geïnformeerd over de luchtmachtinzet van de Air Task Force . Een gesprek met de commandant Regional Command South (RC(S)), generaal-majoor de Kruif, plaatste alle informatie in een totaalperspectief met de omliggende provincies. Aan het eind van de dag ging de delegatie met de Nederlandse militairen op Kandahar in gesprek.

Kamp Holland

De laatste dag brachten de senatoren door op Kamp Holland in Uruzgan. Daar ontmoetten zij onder meer de commandant Task Force Uruzgan , brigadegeneraal Tom Middendorp, en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. Op het kamp van de 4th Afghan  National Army Brigade  kreeg de delegatie een rondleiding van het Operational Mentor and Liaison Team , de militairen die hun Afghaanse collega's opleiden. Ook werd het opleidingscentrum voor Afghaanse politieagenten bezocht, dat zich naast Kamp Holland bevindt. Verder was er een ontmoeting met de gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam. 

Wederopbouw

Delegatievoorzitter generaal-majoor b.d. Frank van Kappen (VVD) verklaarde dat het bezoek hem overtuigd heeft van het feit dat wederopbouw van een verdeeld en arm land als Afghanistan mogelijk is dankzij het 3D-concept (ontwikkeling, diplomatie en defensie), maar zeker ook dankzij de inzet, creativiteit, volharding en samenwerking van militairen en burgerspecialisten op alle niveaus.

Sociale media menu


Deel dit item: