Eerste Kamer buigt zich over luchtkwaliteit



In de vergadering van dinsdag 26 mei gaat de Eerste Kamer over twee onderwerpen in debat met de regering: over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) in relatie tot het wetsvoorstel Luchtkwaliteitseisen (30.489) en de handhaving van de volksgezondheidswetgeving (31.122).

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) staat ter discussie in de senaat. Dit is een samenwerkingsprogramma van de rijksoverheid en de decentrale overheden in de gebieden waar de normen worden overschreden. Het programma beslaat ook de gebieden waar overschrijdingen kunnen worden verwacht als er geen maatregelen worden getroffen. Het NSL bestrijkt de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg en delen van de provincies Noord-Holland en Flevoland. Voor deze gebieden zijn Regionale Samenwerkingsprogramma's Luchtkwaliteit (RSL's) opgesteld, die mede de basis vormen voor dit NSL. Over deze RSL's hebben provincies en gemeenten bestuurlijke besluiten genomen in het voorjaar van 2008.

Het debat over de handhaving van de volksgezondheidswetgeving gaat over het introduceren van bestuurlijke boetes. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal boetes mogen opleggen aan zorginstellingen die te kort schieten, indien de Eerste Kamer met dit voorstel instemt.



Deel dit item: