Eerste Kamer bezorgd over toestroom Antilliaanse jongeren



 De Eerste Kamer wil dat de regering meer werk maakt van de aanpak van probleemjongeren die vanuit de Nederlandse Antillen naar Nederland komen. Dit bleek dinsdag 28 september tijdens het debat over de toelating en uitzetting van vreemdelingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) (32.282). Zonder stemming ging de Eerste Kamer na het debat akkoord met een wijziging van de Wet toelating en uitzetting BES. Het voorstel voorziet onder meer in een overgangsregeling voor de toegang en het verblijf van Nederlanders in de BES, totdat de Rijkswet personenverkeer in werking treedt. De wetswijziging werd verdedigd door minister Hirsch Ballin van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

VVD-senator De Graaf betoogde dat in de toekomst wederkerigheid dient te bestaan bij de toelating van Nederlanders tot de Antillen en Antillianen tot Nederland. Als bijvoorbeeld Curacao beperkingen zou opleggen, zou Nederland op zijn beurt ook voorwaarden mogen stellen aan Antillianen die naar Nederland willen komen, aldus De Graaf. PvdA-woordvoerder Linthorst betwijfelt of zo'n wederkerige benadering redelijk is. "De eilanden laten een grote toestroom vanuit Nederland eenvoudig niet toe. Daar zijn ze te klein voor", aldus Linthorst. Volgens haar is het duidelijker om dan ronduit te verklaren dat Nederland het personenverkeer naar ons land aan banden wil leggen. ''Als kansarme jongeren naar Nederland komen, zijn zij hier volkomen kansloos. Ze spreken de taal niet en hebben geen zicht op werk", betoogde senator Linthorst.

Rijkswet personenverkeer

Senator Strik van GroenLinks stelde dat Nederland in de overgangsperiode met twee maten meet door twee afzonderlijke stelsel voor een verblijfsvergunning te gaan hanteren. Minister Hirsch Ballin verdedigde deze opstelling door te wijzen op de openbare orde. Als zich problemen voordoen moet Nederland de mogelijkheid hebben om Antillianen terug te laten gaan.

CDA-senator Van Bijsterveld kon instemmen met de beperkte reikwijdte van de wetswijziging en dat het nieuwe kabinet met een voorstel voor een Rijkswet personenverkeer moet komen. "Als dat er ligt, zal de CDA-fractie zo'n voorstel op zijn eigen merites beoordelen", aldus Van Bijsterveld.

Senator Quik-Schuijt van de SP-fractie verzette zich tegen het voorstel, zoals ook haar partijgenoten eerder in de Tweede Kamer hadden gedaan. Zij wees er op dat nog enkele wetsvoorstellen aanhangig zijn bij de Tweede Kamer die verband houden met de staatkundige wijzigingen binnen het Koninkrijk. Minister Hirsch Ballin gaat er van uit dat deze per 1 januari 2011 van kracht kunnen worden.

Senator Ten Hoeve pleitte namens de Onafhankelijke Senaatsfractie en D66 voor samenwerking met de regering van Curaçao om de problemen aan te pakken. Hij stelde dat eilandbewoners geen minderheid op hun eigen grondgebied behoren te worden. Volgens hem kan de toestroom van Nederlanders daarom worden beperkt.


Deel dit item: