Eerste Kamer stemt in met aanpassing AOW



De Eerste Kamer heeft dinsdag 19 april ingestemd met een wijziging van de Algemene Ouderdomswet (AOW), waardoor een vaste tegemoetkoming voor gestegen lasten komt te vervallen. In plaats daarvan wordt een compensatieregeling ingevoerd (32.521) die verlies van koopkracht als gevolg van fiscale ingrepen moet herstellen.

De nieuwe regeling gaat per 1 juni a.s. in, en geldt alleen voor oudere personen die in Nederland wonen, dan wel met hun inkomen geheel of nagenoeg geheel onder de Nederlandse belastingheffing vallen. Omdat AOW gerechtigden die buiten Nederland wonen volgens de nieuwe regeling geen recht meer hebben op compensatie wordt een besparing op de overheidsuitgaven gerealiseerd van tenminste acht miljoen euro per jaar. Voor het wetsvoorstel, dat werd verdedigd door minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stemden de fracties van VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en Onafhankelijke Senaatsfractie. Tegen stemden PvdA, SP, GroenLinks, D66, PvdD en de Fractie-Yildirim. 

De fracties van PvdA en SP stelden in het debat dat het vorige kabinet de tegemoetkoming voor AOW-gerechtigden juist heeft ingevoerd met het oog op gepensioneerden die in het buitenland wonen. Senator Westerveld (PvdA) voorspelde dat in reactie op de aanpassing van de wet veel rechtszaken zullen volgen en dat de kans bestaat is dat de overheid daarbij in het ongelijk wordt gesteld.

Woonlandbeginsel

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht hier tegen in dat de tegemoetkoming in 2005 in het leven geroepen als compensatie voor koopkrachteffecten in Nederland en dat het om die reden logisch is dat in dit geval het woonlandbeginsel wordt toegepast. SP-senator Elzinga pleitte voor een alternatieve aanpak, met als belangrijkste element een forse verhoging van de AOW. Dit zou resulteren in een welvaartsvast basispensioen, waarna koopkrachtreparaties niet meer nodig zijn, aldus de SP-senator.

De voorstanders in de Eerste Kamer van de nieuwe regeling volgden de minister in zijn redenering dat de tegemoetkoming in de sfeer van de sociale zekerheid nu wordt omgezet in een fiscale tegemoetkoming. Het effect hiervan is dat alleen AOW'ers die in Nederland belasting betalen ervan profiteren.


Deel dit item: