Eerste Kamer stemt 31 mei over spoedprocedure Tracéwet



Op dinsdag 31 mei, tijdens de laatste vergadering van de Eerste Kamer in haar huidige samenstelling, stemmen de Leden over een beperkte aanpassing van de Tracéwet (31.546). Over dit wetsvoorstel voerde de Kamer op dinsdag 24 mei een debat met minister Schultz van Haegen-Maas van Infrastructuur en Milieu.

Het betreft een wijziging die het bevoegd gezag de mogelijkheid geeft om zonder nieuwe inspraakprocedure wijzigingen van ondergeschikte aard door te voeren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een verkeerd geplaatst kruisje bij een te amoveren pand, verduidelijkte minister in het debat met de senaat.

Op verzoek van de PvdA-fractie wordt over het voorstel gestemd. Woordvoerder Meindertsma, die sprak namens de fracties van PvdA en GroenLinks, ziet het voorstel als een poging van de regering de procedure te versnellen ten kosten van de inspraakmogelijkheden van burgers. "Als snelheid het belangrijkste politieke ijkpunt is, dan is tegenspraak organiseren, onderzoek doen, luisteren naar verstandige burgers die graag willen meepraten en invloed uitoefenen over wat er in hun omgeving gaat veranderen een hinderpaal", zo betoogde de PvdA-senator.

CDA-senator Janse de Jonge, die ook sprak namens ChristenUnie en SGP, stelde zich niet afwijzend tegen de aanpassing van de Tracéwet op, maar vond dat het beperkt moet blijven tot kleine wijzigingen.  "Anders worden burgers onnodig op afstand geplaatst onder het mom van snellere besluitvorming". Namens de VVD noemde senator Hofstra de wetswijziging zonder meer positief. Hij drong op nog maar aanpassingen aan om procedures voor de aanleg van wegen en kanalen te kunnen versnellen.


Deel dit item: