Spannend slotdebat Derde Kamer tussen drie basisscholenDe Eerste Kamer en Tweede Kamer organiseerden op vrijdag 11 november 2011 de finale van het debatspel van de Derde Kamer. Onder leiding van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, namen leerlingen van drie basisscholen het tegen elkaar op in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Groepsfoto einddebat Derde Kamer 2011
Grotere versie foto

Groep 8 van de RVS uit Rotterdam, groep 8 van de Stadhouder Willem III school uit Hendrik Ido Ambacht en groep 8 van de OBS ’t Palet uit Maarssen gingen met elkaar in debat. Zij werden daarbij ondersteund door de Eerste Kamerleden Margreet de Boer (GroenLinks) en Marijke Linthorst (PvdA) en de Tweede Kamerleden Anne-Wil Lucas-Smeerdijk (VVD), Richard de Mos (PVV) en Wouter Koolmees (D66). De drie finalisten zijn op basis van de originaliteit van hun stelling en argumentatie gekozen uit de vele inzendingen van basisscholen.

Aan het eind van het debat is er gestemd. Welke fractie wint het finaledebat 2011? Het is spannend: de blauwe en roze fractie krijgen 22 stemmen. De groene fractie gaat met de overwinning naar huis met 26 stemmen.

Zes jaar geleden lanceerden de Eerste Kamer en Tweede Kamer gezamenlijk het interactieve lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool: de Derde Kamer der Staten-Generaal. Met als motto: debatteer zelf en leer hoe de parlementaire democratie werkt. Het lesprogramma bestaat uit een leskoffer met al het benodigde materiaal voor een debatspel in de klas en een ondersteunende website www.derdekamer.nl Dit jaar zijn ruim 6000 leskoffertjes door basisscholen aangevraagd. Dat is een record sinds de Staten-Generaal in 2005 begon met de distributie van lesmateriaal voor het basisonderwijs.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 9 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Groepsfoto einddebat Derde Kamer 2011
Afbeelding 1 - (c) Hans Kouwenhoven