Eerste Kamer wil begin mei 2012 visie op toekomst hypotheekrenteaftrek ontvangen



De Eerste Kamer wil uiterlijk 4 mei 2012 van het kabinet een visie op de toekomst van de hypotheekrenteaftrek ontvangen. Dit schrijft de voorzitter van de vaste commissie voor Financiën Prof.dr.P.H.J. Essers vandaag in een briefPDF-document aan staatssecretaris Weekers van Financiën. De staatssecretaris gaf per brief van 12 maart 2012 aan pas begin juli met een visie te kunnen komen. De Eerste Kamer wil nu dit met twee maanden vervroegen, zodat nog voor het zomerreces een plenair debat kan worden gehouden over de toekomstbestendigheid van het stelsel van de hypotheekrenteaftrek.

Op 1 november 2011 nam de Eerste Kamer de motie (EK 33.000, F) van senator Kuiper (ChristenUnie) aan. Deze motie werd ingediend tijdens het laatste debat over de Algemene Politieke Beschouwingen. In deze motie wordt de regering verzocht een commissie in te stellen die een studie doet naar een meer toekomstbestendig stelsel van hypotheekrenteaftrek.

In de motie Kuiper, die de steun kreeg van negen Kamerfracties maar niet van de fracties van VVD, CDA en PVV, wordt opgemerkt dat het huidig stelsel van de hypotheekrenteaftrek op termijn aan herziening toe is. Overwogen wordt dat een herziening van het stelsel recht doet aan de positie van de huidige huizenbezitters en tevens onevenwichtigheden op de woningmarkt moet verminderen. Een herziening van het stelsel moet eveneens leiden tot een vermindering van private schulden van burgers. Een andere overweging in de motie is dat het bestaande stelsel van hypotheekrenteaftrek een groot beslag legt op de algemene middelen.


Deel dit item: