Kim Putters in IPU-Assemblee: 'Democratie vraagt voortdurende actie.'



'Het overbruggen van de kloof tussen parlementen en burgers begint met respect voor elkaar en het zeker stellen van het fundamentele recht van mensen te leven, te spreken en zichzelf te zijn.' Dat zei de voorzitter van de Nederlandse parlementaire delegatie naar de Inter-Parliamentary Union (IPU), prof. dr. Kim Putters, tijdens de plenaire zitting van de Assemblee van de IPU in Kampala, Oeganda. De 126th Assemblee is gewijd aan het thema 'Parliaments and people: Bridging the gap.' Putters zei dat, hoewel overal in de wereld gewerkt wordt aan het versterken van de democratie, er ook reden tot zorg is over de ontwikkelingen op drie gebieden van fundamentele en universele mensenrechten: vrijheid van meningsuiting, recht op welzijn en zorg en gelijke rechten voor seksuele minderheden. Wat het laatste betreft refereerde hij aan antihomowetgeving die in sommige landen wordt geïnitieerd. Namens de Nederlandse delegatie deed hij een oproep aan parlementariërs in de hele wereld er niet aan meewerken dat homoseksualiteit gecriminaliseerd wordt.

De Nederlandse delegatie bestaande uit de Eerste Kamerleden Kim Putters (PvdA) en Maria Martens (CDA), en de Tweede Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD), Andre Elissen (PVV) en Pauline Smeets (PvdA) werd door Nederlandse ambassadeur in Kampala Jeroen Verheul uitvoerig geïnformeerd over Nederlandse investeringen en ontwikkelingsprojecten in Oeganda.

Parallel aan de IPU Assemblee vindt de vergadering van de Association of Secretaries-General of Parliaments (ASGP) plaats. Hieraan nemen vanuit Nederland de Griffiers van de Eerste Kamer en Tweede Kamer, Geert Jan Hamilton en Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, deel.

Zie over de vergaderingen van de IPU en de ASGP verder: www.ipu.org



Deel dit item: