Senator Strik: grotere solidariteit met migratieproblematiek in GriekenlandSenator Tineke Strik heeft als voorzitter van de subcommissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) inzake de grootschalige aankomst van illegale migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Zuid-Europa, van 14 tot 16 januari een bezoek gebracht aan Griekenland. Dit bezoek werd deels gezamenlijk afgelegd met PACE-voorzitter Jean-Claude Mignon. 

Senator Strik sprak zich samen met de heer Mignon uit voor grotere solidariteit binnen Europa om Griekenland te helpen met de grote aantallen illegale migranten en asielzoekers die het land binnenkomen. Ook hebben zij voorgesteld om tijdens de jaarlijkse winterbijeenkomst van de PACE volgende week in Straatsburg een debat te voeren over dit onderwerp. Op deze manier kan de Raad van Europa bij lidstaten bewustzijn creëren van de dringende migratieproblematiek.

Tijdens het bezoek gaf senator Strik aan dat dit niet alleen een Grieks, maar zeker ook een Europees probleem is. "Geen ander land kan zelfstandig deze humanitaire crisis oplossen, gezien de huidige economische en sociale context en de poreuze grenzen van het land. Aangezien de meeste illegale migranten hun reis willen vervolgen naar andere Europese landen, moeten lidstaten snel met oplossingen komen die verder gaan dan alleen financiële en technische hulp. Zij moeten grotere solidariteit tonen."

De subcommissie uitte haar diepe bezorgdheid over het systematisch detineren van migranten om de verdere toestroom van migranten te ontmoedigen. Senator Strik concludeerde dat Griekenland zijn mensenrechtenverplichtingen volledig dient na te leven en zo snel mogelijk hervormingen moet doorvoeren. "De beslissing om het vasthouden migranten en asielzoekers met een jaar te verlengen en hun als criminelen te behandelen, verslechtert hun wanhoop en kwetsbaarheid."

Het bezoek van de subcommissie hield een bezichtiging in van de Grieks-Turkse grens en van verschillende detentiecentra. Daarnaast sprak de delegatie onder meer met de voorzitter van het Griekse parlement, de minister van Openbare Orde en Burgerbescherming, de minister van Maritieme Zaken en de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.


Deel dit item: