Voorzitter Eerste Kamer bezoekt Kroatië



De Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, heeft op uitnodiging van de Voorzitter van het Parlement van Kroatië, Josip Leko, op 18 en 19 februari 2013 een officieel bezoek gebracht aan Kroatië. Het bezoek stond in het teken van de naderende toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Behalve met zijn Kroatische collega en leden van het Kroatische parlement had de Kamervoorzitter ontmoetingen met de President van Kroatië, Ivo Josipović, de minister-president, Zoran Milanović, de minister van Buitenlandse Zaken, Vesna Pusic, en de President van de Hoge Raad, Branko Hrvatin. Tijdens zijn bezoek werd de heer De Graaf begeleid door de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, en stafmedewerker Saskia van Genugten, alsook de Ambassadeur van Nederland in Kroatië, Stella Ronner-Grubacic, en de Ambassadeur van Kroatië in Nederland, Vesela Mrden Korac.

De Kamervoorzitter informeerde zijn gesprekspartners over het ratificatieproces dat thans in de Staten-Generaal plaats vindt. Op 5 februari heeft de Tweede Kamer de ratificatie van het toetredingsverdrag goedgekeurd. De commissie Europese Zaken van de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel onmiddellijk daarna, op 12 februari, in procedure genomen. Op 5 maart is de inbrengvergadering. Van Kroatische kant is informatie verstrekt over de laatste ontwikkelingen wat de betreft de tien belangrijkste actiepunten die de Europese Commissie in haar tweede monitoringsrapport van 10 oktober 2012 heeft omschreven.

De Graaf benadrukte dat het monitoringmechanisme juist op verzoek van Nederland is ingesteld. Nederland heeft zich in de toetredingsfase 'strict, maar fair' willen opstellen. Daarbij geldt het uitgangspunt 'pacta sunt servanda'. De Nederlandse regering heeft tevredenheid uitgesproken met de uitvoering van het monitoringmechanisme. De Graaf zei onder de indruk te zijn van de wijze waarop het voldoen aan de eisen van de rechtsstaat en democratie voor de Kroaten van een 'zaak van het hoofd' tot 'een zaak van het hart' is geworden. In Kroatië is het besef geworteld dat het voldoen aan de toetredingsvoorwaarden niet een technische zaak is, maar een proces om de Kroatische samenleving beter te maken. De bevolking wil dat regering en parlement voortgaan op de ingeslagen weg en dat Kroatië ook na de toetreding aan alle eisen blijft voldoen. De Kroatische functionarissen spraken grote waardering uit voor de steun die Nederland Kroatië in de toetredingsfase heeft gegeven. Zij spraken de hoop uit dat beide landen binnen de EU sterke partners worden en ook bilateraal de economische, politieke en culturele betrekkingen verder verstevigen. Verwacht wordt dat de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013 een feit zal zijn.

De Voorzitter van de Eerste Kamer had voorts gesprekken met Nederlanders die als ondernemer of anderszins in Kroatië actief zijn. Hij bracht ook een bezoek aan de kustplaatsen Opatija en Rijeka. Hij werd gastvrij ontvangen door regionale en lokale bestuurders. In Rijeka bezocht De Graaf een van de grote scheepswerven die thans geprivatiseerd wordt, als ook een Nederlands bedrijf op het gebied van scheepvaarttechnologie dat gebruik maakt van de kennis van jonge Kroatische scheepvaartingenieurs. Dankzij een fusie met een Kroatische onderneming kon kennis die in Nederland beperkt voorhanden is, worden aangevuld. Het bezoek van de Nederlandse Kamervoorzitter trok veel aandacht in de Kroatische media.

Zie ook:

Verwante nieuwsberichten:


Deel dit item: