Wijziging Remigratiewet aangenomen



De Eerste Kamer heeft op dinsdag 9 juli een wijziging van de Remigratiewet aangenomen. De fracties van de SP en de PVV stemden tegen. De stemming over het wetsvoorstel volgde op een plenair debat op maandag 8 juli met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit debat zegde minister Asscher senator Scholten (D66) toe de datum van inwerkingtreding te verplaatsen van 1 januari 2014 naar 1 juni 2014.  Dit geeft uitkeringsgerechtigden meer ruimte om voorbereidingen te treffen voor een remigratie-aanvraag onder de nieuwe voorwaarden. Senator Scholten sprak in het debat mede namens de fracties van het CDA, de VVD, de PvdA, GroenLinks, 50PLUS, de SGP en de OSF. 

Versobering remigratie

De Remigratiewet geeft uitkeringsgerechtigden in een uitzichtloze situatie die willen terugkeren naar het land van hun herkomst de mogelijkheid dat te doen. Met de nu aangenomen wetswijziging geldt deze mogelijkheid voortaan alleen voor eerste generatie uitkeringsgerechtigde migranten van 55 jaar of ouder in een uitzichtloze situatie. Bovendien kan pas na acht jaar legaal verblijf in Nederland gebruik worden gemaakt van de Remigratiewet. Daarnaast kan straks pas na één jaar werkloosheid in plaats van zes maanden een aanvraag worden gedaan en vervallen de basistegemoetkoming voor reis- en transportkosten én de financiële overbrugging van twee maanden.

Senator Kok (PVV) gaf aan dat het wetsvoorstel moet worden bezien in samenhang met EU-regelgeving en verwante wetsvoorstellen zoals de Wet arbeid vreemdelingen. Kok betreurt dat wet niet spreekt over binnenlandse problematiek die het gevolg is van migratie. Volgens de senator is de wet niet in lijn met de huidige bezuinigingen in de sociale zekerheid en de verhoogde leeftijdsgrens voor pensionering.  Bovendien komt de regeling voor deze groep immigranten volgens de senator te laat. Minister Asscher zei hierop: "Een van mijn meer geliefde Chinese spreekwoorden luidt: Wat is het beste moment om een boom te planten? Het antwoord is dan: twintig jaar geleden. Dat leidt tot de vervolgvraag: wat is dan het op één na beste moment? Het antwoord daarop is: vandaag."

Senator Elzinga (SP) uitte bezwaar tegen het verhogen van de leeftijdsgrens naar 55 jaar. Hij stelde dat de gemiddelde leeftijd van remigranten op 53 jaar ligt en dat het nu ook dan al zeer moeilijk is om na een aantal jaar een uitkering te hebben ontvangen, weer een baan te vinden. Ook uitte Elzinga bezwaar tegen het afschaffen van de basisvergoeding voor verhuiskosten en eerste verhuiskosten, hetgeen volgens hem in strijd is met het doel van de Remigratiewet.

Minister Asscher gaf aan dat Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor de groep immigranten die onder het wetsvoorstel vallen. Volgens de minister is de leeftijdsgrens verhoogd van 45 naar 55 jaar om het meer in lijn te brengen met de leeftijdsgrenzen van de huidige arbeidsmarkt. Het afschaffen van de basisvergoeding voor verhuiskosten en eerste verhuiskosten wordt volgens de minister gecompenseerd door het feit dat een remigratie vaak lang van te voren gepland wordt, zodat mensen hiervoor kunnen sparen. Bovendien wordt er een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van migranten, om te voorzien in de bekostiging van reis- en verhuiskosten.


Deel dit item: