Minister van Staat Els Borst herdacht



Tijdens haar vergadering op dinsdag 18 februari 2014 heeft de Eerste Kamer in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stil gestaan bij het overlijden van Minister van Staat Els Borst. 

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol zei in haar herdenkingstoespraak: "Els Borst werd gekenmerkt door elegantie, waardigheid, eruditie, stijl en humor. Zij was een beminnelijke vrouw, die tegelijkertijd zeer scherp en vasthoudend kon zijn.”

De Voorzitter memoreerde dat Els Borst na acht jaar ministerschap van Volksgezondheid een omvangrijk wetgevingsoeuvre heeft nagelaten met vele vernieuwende wetten. Dat, zoals in een internationale vergelijking is gesteld, medische professionals beslissingen in de zorg in Nederland ‘to an unusually high degree’ in co-participatie met de patiënt nemen, dankt de Nederlandse gezondheidszorg boven al aan Els Borst. Broekers-Knol: “Door haar dood verliest de Nederlandse samenleving één van haar grootste vernieuwers van de gezondheidszorg en een zeer doortastend en innemend mens en politica.”


Deel dit item: