Voorzitters Eerste Kamer en Tweede Kamer bij herdenking D-DayDe Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft op 6 juni 2014 met de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg op Sword Beach in Ouistreham in Normandië namens het Nederlandse parlement de internationale herdenking van 70 jaar D-Day bijgewoond. Op 6 juni 1944 landden de geallieerden op het vasteland van West-Europa. Operatie Overlord, zoals de operatie officieel heette, startte destijds met luchtlandingen en een grootschalige amfibische aanval. Ook het Tweede Kamerlid Ton Elias, Voorzitter van de Contactgroep Frankrijk, was bij de herdenking aanwezig zijn. De Franse president François Hollande hield bij de internationale herdenking een toespraak.

Grotere versie foto

Voorafgaand aan de herdenking op Sword Beach was er 's morgens in Arromanches een Nederlands-Franse herdenking. Daar spraken minister-president Mark Rutte, Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en generaal-majoor buiten dienst Rudi Hemmes namens de Nederlandse regering en de veteranen. Aansluitend werden kransen gelegd, onder meer door Koning Willem-Alexander en Koningin Maximà.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 10 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.