Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste Kamervoorzitter Broekers ontmoet Oekraïense parlementsvoorzitter Turchynov12 september 2014

In de Noorse hoofdstad Oslo waar de tweejaarlijkse conferentie van parlementsvoorzitters van lidstaten van de Raad van Europa plaatsvindt, heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, een ontmoeting gehad met de Voorzitter van de Verkhovna Rada, het nationale parlement van Oekraïne, Olexander Turchynov. Bij het gesprek waren ook Tweede Kamerlid Ton Elias, lid van het Presidium van de Tweede Kamer en de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, aanwezig. Turchynov is een politieke zwaargewicht in Oekraïne. Hij was interim-president voordat Poroshenko werd geïnstalleerd als President.

Kamervoorzitter Broekers-Knol en de voorzitter van het parlement van Oekraine Turchynov
Meer afbeeldingen

Turchynov condoleerde Nederland met de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Hij zei dat Oekraïne alles wil doen om het onderzoek voortgang te geven en de daders voor de rechter te brengen. Hij noemde situatie in zijn land dramatisch. De Parlementsvoorzitter hekelde dat Russische troepen met zware wapens op grote schaal in het oosten zijn binnengevallen om strijd te leveren op Oekraïens grondgebied. Volgens hem doet Rusland alles om de situatie te destabiliseren. Zo zijn de troepen weliswaar deels weer teruggetrokken, maar is het gebruik van het zware wapentuig overgedragen aan separatisten en terroristen. Russische militairen houden daar controle over, aldus de Parlementsvoorzitter van Oekraïne. Oekraïne wil niets liever dan een vreedzame oplossing, maar de Russische kant doet volgens Turchynov alles om het onderhandelingsproces te frustreren. Een staakt het vuren wordt geregeld geschonden.

Het is van groot belang dat de grens tussen Rusland en Oekraïne wordt afgesloten en dat internationale waarnemers erop toezien dat er geen troepen en wapens doorkomen. Turchynov zei dat er voor Oekraïne geen andere weg is dan die van Europese en Atlantische integratie. Oekraïne wil volgens Turchynov nooit meer deel uitmaken van het Russische imperium en wil tot uitvoering komen van het associatieverdrag met de Europese Unie. Hij dankte voor de steun die Oekraïne van de Europese Unie heeft ondervonden. Volgens Turchynov vindt de Russische President Poetin het gevaarlijk dat Oekraïne zich in democratische richting wil bewegen en voluit achter de Europese waarden staat. Hij wil juist in een totalitaire richting gaan. Europa moet zich volgens Turchynov sterk en krachtig opstellen. Alleen kracht dwingt respect af. Hij deed een beroep op Europese bereidheid maatregelen richting integratie te nemen en bij te dragen aan stabilisering van de economie. De agressie moet worden gestopt, zo hield hij de Nederlandse delegatie voor.

Voor 26 oktober zijn er verkiezingen in Oekraïne gepland. Oekraïne wil dat die doorgang vinden en waarnemers uit andere landen zijn welkom om toe te zien dat die fair en eerlijk plaatsvinden. Turchynov gaf aan dat ook de presidentsverkiezingen vrij en fair waren verlopen. Rusland zal, zo verwacht Turchynov, verhinderen dat er verkiezingen plaatsvinden in de bezette delen, maar Oekraïne wil, ondanks de moeilijke situatie, dat de verkiezingen waar mogelijk onder internationaal toezicht doorgaan.

Broekers sprak steun uit aan het streven van Oekraïne langs democratische weg haar eigen toekomst te kiezen en het proces naar een democratische rechtsstaat voort te zetten.

Georgië en Polen

Kamervoorzitter Broekers-Knol had in Oslo ook ontmoetingen met de parlementsvoorzitter van Georgië, David Usupashvili, en de senaatsvoorzitter van Polen, Bogdan Borusewicz. Met beiden besprak zij de situatie in Oost-Europa.

Sociale media menu


Deel dit item:
Kamervoorzitter Broekers-Knol en de voorzitter van het parlement van Oekraine Turchynov
Kamervoorzitter Broekers-Knol en de voorzitter van het parlement van Oekraine Turchynov
Kamervoorzitter Broekers-Knol en de voorzitter van het parlement van Oekraine Turchynov
Tweede Kamerlid Elias en de voorzitter van het parlement van Oekraine Turchynov
Vooruit
Terug